Khamis, 17 November 2011

Di situ ada highway~

Aku baru je sampai rumah jam 12 malam. Bukan nye keje overtime, tapi buat perkara yang aku minat. Badan penat, tapi tak rasa penat. Dah lama aku tak rasa bersemangat macam ni.

Aku minat berniaga. Kemahiran berniaga memerlukan ilmu pengalaman dan mindset yang betul. Tapi untuk memulakan segala perancangan, kita harus lah ada guru atau mentor untuk menegur cara kita mengorak langkah.

Kalau kita kecik-kecik nak belajar naik basikal, bukan nye boleh baca buku manual basikal je. Kita kene tahu bagaimana cara brek berfungsi, dapat kan pengalaman untuk mengimbangi badan dan banyak lagi yang perlu belajar untuk lebih mahir. Kalau jatuh, bangun semula.

Tanpa guru pon kita boleh pandai belajar naik basikal sendiri. Tanpa guru jugak menjadikan kita tidak peka dengan bahaya jalan raya.

Walaupun berlajar naik basikal tak sama dengan belajar berniaga, tapi ada sesuatu pengajaran yang kita boleh kait kan dari pengalaman belajar naik basikal masa kita kecik-kecik dulu. Buat sesuatu sampai berjaya.

Alhamdullilah, kini aku lebih bersemangat bila ada mentor dalam perniagaan ni. Semoga cahayanika menjadi sesuatu yang bermanfaat untuk semua orang.

Dimana ada kemahuan, di situ ada highway~

2 ulasan: