Sabtu, 18 April 2009

Kegatalan bijik mata dan keinginan untuk tonyoh

Semenjak dua menjak tiga menjak ni aku mengalami gatal2 mata. Boleh tahan lame jugak la mata aku mengalami gatal2. Keingin untuk tonyoh bijik mata sendiri amat la tinggi. Biase nye rasa gatal2 terjadi pada waktu pagi , malam atau pun waktu sejuk. Lebih kurang sebulan jugak mata aku kegatalan.

Kemungkinan mata aku kene infeksi sebab habit aku tidur tekap mata dengan bantal. Ni theory dari rumate aku la, aku pon tak terfikir. Tapi tak ada lagi bukti2 secara saintifik yang mengesah kan mata aku gatal2. Mak aku plak menyokong theory dari rumate aku nih..... mmmm. So aku kene tukar style tidor aku nih

Sekadar gambar hiasan hahaha (tiru ayat majalah2)

Tension jugak bile hari demi hari perasaan untuk tonyoh bijik mata semakin membuak2.Aku tanye jugak orang sekeliling untuk setle kan problem mate aku nih. Banyak la petua dan tips2 yang di beri.

Antara nya....

1. Buat mase sekarang aku ikut tips dari mak aku. Sebab die doctor dalam hidup aku walau pun die keje merawat orang. Aku skarang telan antibiotik dan titis ubat mata.

2. Ade jugak yang nasihat kan aku gune air garam, lepas tu titis kan kat mata. Aku masih tak ikot cara tu, sebab aku rase semacam je kalo nak buat macam tu. Nanti2 la baru aku buat.

3. Nasihat dari kawan2 plak, dieorang suruh cuci mata..... mmmm aku selalu je laku kan aktiviti cuci mata dengan kawan2 , kih3

4. Dan nasihat paling drastik skali untuk mengatasi gatal2 bijik mata ialah, "Kita keluar kan bijik mata, lepas tu garu, lepas tu masuk kan balik ke tempat asal". Ulang step ini jikalau masih rasa gatal2 mata lagi...... nasihat ni aku tak mampu buat lagi.

Walau ape pun, trimas kepada sape2 yang bagi tips dan nasihat untuk gatal2 mata ni. Walaupun ada nasihat mengarut2 tak masuk akal, tapi boleh la jugak jadi ubat tension. Argh gatal mata ku.

Semoga hilang gatal2 bijik mate ni. Kepada sape2 yang ade tips luar biase, boleh la share2. Sharing is caring, yearh~

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

www.sepitbaju.com

5 ulasan:

  1. bro...aku syorkan step yg no.3 tu..
    just improvekan lagi dengan:
    1. gunekan teropong
    2. paki spek mate itam (x kantoi).
    3. beli sughat kabo, buat lubang mate, n buat2 bace (possibility kantoi 50%).
    4. nak lg senang...tobat byk2...

    hahahahahah~

    BalasPadam
  2. Bro...sahut cabaran tag aku!
    --> http://nash87.blogspot.com/2009/04/aiyak-ku-di-tag-lagi.html

    BalasPadam
  3. adekah itu tanda2 mata anda akan menjadi seperti gamba diatas.. jeng3

    BalasPadam
  4. iman..
    ade 1 lg care..
    tuam dengan air suam..
    carenye:- amik kain ape2 yg diyakini bersih serta halal.
    then, celupkan kain td dlm air suam tu (pastikan bukan air panas, nnti buta lak mata tu).
    Pastu, tekapkan kat mata. buat la sebyk kali mana yg anda mampu. lame2 mata ase lega..
    gud luck final exam. :)

    BalasPadam
  5. time kasih ano~
    skarang ni dah ok dah bijik mate aku. pasni kalo gatal lagi , bleh aku apply petua tu.
    Thanks, gud luck exam dunia

    BalasPadam