Jumaat, 28 November 2008

Minggu ini tiada kerja - ingin kan rehat

Fuuuoooh..... lame jgak aku mengidam2 kan waktu lenggang di hujung minggu. Aku dah biase buat keje penat, tension2, tak cukup masa dan macam2 lagi. Tapi malam tadi tiba2 je aku rase macam kebingungan. Tak tau plak kenapa. Sebelum ni aku pun pernah bingung jgak sebab kerja banyak sangat. Dalam masa 5 bulan ni aku dah lama tinggal kan diari aku. Minggu ini baru aku gunakan diari aku.

Biasa nya aku akan susun segala perkara2 yang nak di buat setiap minggu. Tapi dalam 5 bulan ni aku cuba asing kan diri aku dengan diari dan cuba mengurus kan kehidupan seharian tanpa bantuan diari. Segala urusan aku susun dalam kepala hotak. Hasil nya, serabut hotak hahaha. Arghh teringin gak beli PDA.

Tak sempat buat semua benda, setiap orang di beri masa 24 jam. Guna kan la dengan baik. Adil kan? setiap orang menerima masa dan waktu yang sama, terpulang la kepada diri sendiri macam mana nak guna kan masa sebaik mungkin. Dah lama baru la sempat nak upload gambar pengantin dari Bukit Palah Melaka. Zamry dan Maszilahwati.

Sepatut nya minggu ni ada 2 majlis untuk di tembak2. Yang pertama majlis kahwin dan satu lagi majlis berkhatan. Macam2 orang sekarang nih, khatan pun nak amik gambar (sebenar nye aku terpikir nak amik gambar tok mudim potong tuut!!). hahaha. Tapi 2 majlis ni di batal kan sebab nak pergi jalan2 dengan keluarga. Pergi mana pun tak plan lagi.

Walau pun penat, serabut dan memerlu kan ilham. Aku suka amik gambar. Kali ni ade la plak gambar aku jadi jurugambar perkahwinan secara candid. Aku dan ayah aku jadi photographer, aku pakai DLSR yang sama model dengan ayah aku. Kitorang baru je beli nikon D80 & SB800 baru. Baru guna 2 kali untuk majlis perkahwinan. Bile aku fikir balik, kenapa la aku beli DSLR ni? aku lebih minat video sebenar nye. Tapi video memerlu kan perbelanjaan yang besar . So lenjan je la DSLR dulu.

Minat mampu mengatasi segala tension, penat, tak cukup masa dan kritikan. Kita akan sentiasa memperbaiki sesuatu yang kita minat. Tiap2 minggu jadi jurugambar majlis kahwin, minggu depan pun ade amik gambar, ye aku minat. Tapi minggu ni aku berminat nak rehat lalalala~

p/s: orang suke buat majlis kahwin waktu cuti sekolah. Selamat berkahwin rakyat Malaysia~

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Selasa, 18 November 2008

Rawatan Cakra Alam - Ustaz menipu ke?


Video part 1


Video part 2


Aku baru je bukak email dan terima satu link video you tube dari kawan aku Arep(neorackle), stakat ni die belum jadi Ustaz Arief lagi la. Link video youtube yang die bagi tu aku pun tengok, agak menarik tajuk video tu. Video tu berkenaan dengan Rawatan Cakra Alam di kantoi kan oleh orang Korea.

Cakra Alam ni setahu aku merupakan rawatan tradisional menggunakan tenaga dalaman. Kepada sesiapa yang ingin kan rawatan dari pusat rawatan dalaman ni, fikir2 kan la semula. Sebelum ni aku pernah komen berkenaan dengan sumpah laknat Saiful bukhari yang dia di liwat.oleh Dato Seri Anwar Ibrahim(yang sakit pinggang). Boleh baca artikel di sini. Kadang2 manusia dah tak takut dengan pahala dosa, yang paling teruk ambil kesempatan demi kepentingan sendiri.

Macam mana Ustaz Arief ni boleh kantoi dengan orang Korea? dari video yang aku tengok tu, sekumpulan pengkaji dari Korea datang ke tempat perubatan Cakra Alam, tak susah nak cari di bangunan yang terpampang tulisan Wisma Cakera Alam

wisma cakra alam

Telur selepas di suntik dengan darah

Antara yang perkara yang di bongkar kan oleh pengkaji Korea

1. Rawatan telur
- Golek2 kan telur atas badan pesakit, bila pecah kan telur, konon nyer ada darah kotor.
- Pengkaji Korea bagi telur dari kedai runcit, Ustaz Arif kata "kene guna telur ayam kampung baru jadi". Tapi orang korea tu suruh jugak guna telur dari kedai runcit. Telur kedai runcit tu tak mengandungi darah pun bila di pecah kan (Kantoi)
- Trick - Suntik darah kedalam telur menggunakan jarum halus, kemudian letak plaster kecik untuk menutup lubang kecil tu

Rawatan menggunakan Elektrik ...Bzzztt!!! Bzzzttt!!


Testpen menyala dan padam seiring dengan kaki Ustaz Arief yang kakinya kejap angkat kejap letak

Ustaz tak benar kan selipar tandas nya di scan dengan alat pengesan logam

2. Rawatan Elektrik
- Golek2 kan lampu kalimantang di sekitar anggota badan pesakit, lepas tu lampu akan menyala sekira nya ada cas2 yang tak elok. Guna test pen pun boleh menyala lampu, menanda kan ada pengaliran cas elektrik
- Pengkaji Korea meminta Ustaz guna mentol volt tinggi skit, tapi tak menyala
- Semasa rawatan telur, ustaz tu tak pakai selipar, tapi semasa rawatan elektrik, ustaz tu pakai selipar. Orang korea tu nak scan selipar Ustaz Arief dengan alat pengesan logam, tapi ustaz Arief tak nak.
- Camera man pun nakal. Dia amik gambar kaki ustaz mase tengah on off kan lampu On= 'kaki letak' dan Off = 'Kaki angkat' (Kantoi)
- Tak cukup lagi, bile Ustaz Arief tak ada, orang Korea tu curi2 imbas selipar ustaz tu dengan pengesan logam, dan result dari scanner tu .....tet tet tet (maknanya ada besi dalam selipar tandas tu ) (Kantoi lagi)
- Trick - Dalam selipar tu mengandungi barang electronic yang mampu membekal kan arus elektrik kecil dan tak memberi kesan renjatan pada badan manusia


Curi2 imbas, selipar tandas ini mengandungi logam. Selipar tandas aku 100% getah hahaha

James randi menunjukan kemungkinan alat elektronic di dalam selipar tandas

Aku teringin benar nak tau maklum balas Ustaz Arief bila dikantoi kan oleh orang Korea dan James Randi

Segala trick2 ni di kantoi kan oleh James Randi, sebut betul2 , bukan Ustaz James Randi tau. Dari kenyataan beliau, Ustaz Arief menggunakan trick ahli silap mata. Aku pun tak pasti sama ada Ustaz Arief ni menipu atau tak. Aku tak kisah sangat bile orang Korea perli2 Malaysia. Memang tak boleh nak tutup mulut orang kalau nak perli2 atau kutuk2. Cuma imej Islam tercalar sedikit disitu. Walau apa pun, itu hal Ustaz Arief dengan Allah. Aku harap dia tak ada lah ambil kesempatan(tentang agama) dalam hal2 perubatan tradisional dan perniagaan die . Sekali lagi aku menyaran kan pembaca blog aku, rajin2 la mengkaji dan jangan kedekut untuk berkongsi informasi. Bila rajin mengkaji, tak mudah la nak percaya pada benda2 tahyul

p/s:"
eh.. iman.. aku suke bace blog ko, dgn tenet yg cam hape kt utp pon aku bace,hahaha, update la slalu ye" Bila beberapa kali aku terima ayat mcm ni, semangat plak aku nak tulis blog hahaha. terima kasih .

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 | www.cahayanika.com

Masalah Friendster dan kelebihan Facebook

Bile aku check Friendster account dan aku perasan ni.


Aku pun tak paham ape sebenar nye yang berlaku kat friendster ni? habis semua contact list aku hilang bagai kan biskut chipsmore. 2 3 hari sebelum ni friendster.com mengalami masalah dan aku tak boleh access web tu atas alasan baik pulih laman web. Hari ni aku check acount friendster aku, list contact semua dah hilang, Aku pun perasan ramai jgak complain dengan masalah ni.

Aku sekarang ni lebih gemar menggunakan Facebook. Lebih user friendly la berbanding friendster. kenapa aku pilih facebook sebagai social networking?

1. User friendly - Mula2 susah nak faham jgak macam mana system facebook nih. tapi lama2 best plak
2. Lebih selamat dan kurang spam - System facebook lebih selamat berbanding dengan friendster. Selain spam yang kurang,iklan perniagaan murahan pun tak ada di facebook
3. Design yang simple dan sesuai untuk semua peringkat umur - Aku suggest kat beberapa myspace user guna facebook, dieorang kata facebook simple sangat. bagi aku simple itu sweet :P
4. Tagging system - Whoahohoho my favorite. Bila upload gambar, anda boleh tag muke kawan dan secara automatic gambar tu akan ada di dalam photo akaun facebook kawan anda. System tag ini menjadi kan sesi perkenalan antara satu sama lain lebih mudah.Tak kenal maka tak cinta. lalalala. Kalau tak silap aku Myspace pun ada system tag ni.
5. Cuma check email untuk sebarang notification - Sekira nya ade komen2 atau message dari kawan2 di facebook, anda boleh membaca komen tersebut melalui email .Tak perlu la nak surf website facebook setiap hari. Cukup sekadar check email anda
6. CEO facebook - aku kagum dengan kejayaan CEO muda tu. Dah la pergi office tak pakai stokin, pastu tak hensem plak tu.Tapi die mempunyai pemikiran yang sangat pelik. Kalau nak kenal die baca la artikel berkenaan die kat mane2 sumber

Tapi ade jgak la beberapa perkara yang tak best pasal facebook ni
1. Security check -Agak leceh jugak setiap kali nak add kawan2, kene enter security check. Tapi ini lah yang mengurang kan segala spam dan iklan murahan
2. Kadang2 Lambat load - Kalau anda guna internet yang berkelajuan tahap siput sedut, agak susah la nak surf facebook (mungkin kerana pengguna terlalu ramai melebihi pengguna myspace). Pasti nya UTP mempunyai kelajuan internet yang mampu melimitkan sesi pembelajaran pelajar2 nya. Walau ape2 pun facebook user masih lagi mempunyai alternatif untuk check email untuk sebarang update facebook.

Ramai jugak orang berpendapat social networking (friendster, facebook ,myspace) tak elok kerana terdedah dengan perkara2 yang tak elok. Bagi aku, terpulang kepada individu yang menggunakan system tersebut. Ada je orang buat usrah(aktiviti ilmu) dalam friendster & facebook. Ibarat kalau gune computer jangan la salah guna computer buat benda2 tak elok. Kepada sesiapa yang berfikiran social networking ni tak elok, cuba fikir2 kan kembali dan buka pemikiran dengan dengar pendapat dari pelbagai jenis pihak.

Aku bukan la agen jualan langsung syarikat facebook, tapi sekiranya anda berminat dengan social networking seperti friendster, myspace dan lain. cuba la facebook ni. Sape2 yang dah ada facebook jangan lupe add aku :)

Nuriman Talib's Facebook profile

p/s: satu ketika dulu internet di pandang serong kerana terlalu banyak benda2 tak elok. Selagi korang bergelar manusia, korang mesti rajin berfikiran negatif. Tapi pemikiran manusia mampu menjadi matang, amal2 kan la "think positive" :)

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 |
www.cahayanika.com

Khamis, 13 November 2008

Mkinkah ada lelaki yg sgup mnjga beban lumpuhku??

Baru je tadi aku terbaca ini

9/03/08- mmpi glap sjrh hdupku.lmpuh 1mgu..
12/11/08- mmpi ngeri ulang kmbli.slpas p'bntngan final prjk.tba2 kki brt dan x blh b'jaln.kwn2,ibu dan ayh bnyak mmbantu.mgsung aku.

Aku cuma mendoa kan agar Kakak tak mudah putus semangat. Aku terdiam bila dengar dia tak mampu berdiri semalam. Dengan harapan hamster tu sebagai terapi ketika bosan. Aku tau dia baca blog aku. Dan aku tau dia tak akan putus asa.

p/s: Manusia merancang, tuhan juga merancang.

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 |
www.cahayanika.com

Bahasa dalam Perlembagaan Negara - Malaysia

“PLM menolak alasan (pelajar tidak berupaya memahami soalan dalam bahasa Melayu) itu memandangkan bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan negara ini dan termaktub dalam perlembagaan sejak merdeka. Mereka sudah terdedah pada bahasa itu sejak lahir. Bahasa ini turut diajarkan di sekolah"

“Kementerian pelajaran sewajarnya berasa lebih ngeri dengan tragedi ini berbanding kegagalan pelajaran menguasai bahasa Inggeris kerana bahasa Melayu adalah bahasa perpaduan dan kebangsaan untuk semua rakyat Malaysia,”

“Kita gunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengajaran dan pembelajaran di sekolah bukan kerana ia bahasa rasmi dan kebangsaan mahupun korpusnya, tetapi kerana sudah terbukti fungsinya sebagai bahasa perpaduan rakyat negara ini sejak sekian lama,”

Profesor Sosiolinguistik Bahasa Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Teo Kok Seong,

Kalau tak silap aku, professor tu berbangsa Cina. Boleh baca artikel di sini. Aku sangat bersetuju dengan isu yang di perjuang kan(terbaca kat berita harian). Kalau korang semua perasan Kes bahasa melayu bahasa inggeris ni dah lama dah dari zaman tok nenek. Memang susah nak melaksana satu2 perkara berbanding dengan sesi kutuk mengutuk antara sendiri.

Kalau di tempat aku tinggal (kampung), ape yang aku perasan Melayu India dengan Cina boleh je tegur menegur dalam bahasa kebangsaan. Aku terimbas plak situasi yang berlaku di bandar Melaka. Sekeluarga India nak tanya arah jalan pergi Mahkota Parade pada 2 orang muda Melayu.

India: Exuse me, are you from Melaka?
Melayu: yes , I am from Melaka.
India: Owh thank goodness, may you show us the direction go to Mahkota Parade?
Melayu: er.... er.. (tersipu2, sambil jari menunjuk2 arah)
India: takpe la cakap bahasa Malaysia pun boleh
Melayu: owh yeke, okeh2, untie jalan straight je, dont belok2 . Bla bla bla (ayat last aku reka sendiri)

Itu la penting nye komunikasi dalam masyarakat setempat. Aku tak pernah hina orang melayu yang tak fasih bahasa Kebangsaan, aku akan cuba letak kan diri aku dari sudut positif. Ramai je keluarga sekarang yang gunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa utama. Mungkin ni antara faktor anak2 tak fasih berbahasa Melayu. Boleh je cakap omputih tapi jangan sampai abai kan bahasa Malaysia sudah.

Jadi isu lama ni masih lagi jadi igauan dalam Malaysia. Sape lagi yang mencorak kan pemikiran rakyat kalau bukan pemimpin? Penting woo dalam nak melantik pemimpin ni. Dalam dunia ni memang ada je orang gila kuasa. Dalam negara siapa pemimpin yang menggunakan bahasa Malaysia dengan baik? aku perasan ada, tapi malas nak sebut.

English memang dah jadi satu keperluan bahasa yang perlu di kuasai, tapi dalam konteks memaju kan negara, Bahasa Malaysia perlu di fahami.Kan ke pelik bunyi nye kalau orang Malaysia sendiri tak boleh berbahasa Malaysia. Tapi Isu yang di bangkit kan Prof di atas bukan lagi bahasa, tapi PERPADUAN.

"Aku sayang Malaysia"

p/s: aku terbeli hamster kat pasar malam, walaupun aku tak pernah minat kat hamster. Tapi aku beli sbb nak hadiah kan kat orang yang aku sayang :)


nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 |
www.cahayanika.com

Ahad, 9 November 2008

Budak Melaka - Din dan Paker

Minggu kali ni, di kunjungi mereka :)


nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 |
www.cahayanika.com

Sabtu, 8 November 2008

Hukuman tanpa siasatan - Rokok punya pasal

Kalau sebelum ni aku mencerita kan tentang rokok, kali ni pun nak kongsi jugak serba sedikit cerita tentang rokok. Semalam waktu tengah makan ketupat, ibu cerita la pasal kawan adik aku kene hukum dengan ayah die sebab rokok. Aku pun tertarik la dengan tajuk tu, dan aku tanya dengan lebih lanjut lagi.

Rokok di dalam beg
Ibu bagitau, semua nya di sebab kan rokok. Kawan adik aku tu kene hukum dengan ayah dia sebab terjumpa kotak rokok dalam beg sekolah Sebagai seorang bapa,sapa tak berang bila tengok anak simpan rokok dalam beg sekolah. Si bapa pun menghukum si anak.

Di Ikat dan tidur luar rumah
Apa agak nye hukuman yang setimpal kepada budak sekolah menengah yang membawa rokok? Kawan adik aku tu selepas di marah dengan teruk, tangan dan kakinya di ikat dan di biar kan si anak tidur di luar rumah. Budak tu tidur di luar rumah, akibat nya, pergi sekolah dengan banyak kesan gigitan nyamuk. Budak tu terpaksa tunduk kan muka kalau orang lalu lalang di rumah nya kerana dia malu dalam keadaan terikat. Dia nak lerai kan ikatan, takut kene hukuman yang lagi teruk. Beri penjelasan mak dengan ayah tak nak faham plak. Jadi dia terpaksa akur dengan hukuman tu.

Pengalaman di hukum
Keesokan hari nya di sekolah adik aku tegur kenapa banyak sangat tompok2 kat muka, tangan dan kaki? Budak tu cerita kan segala2 nya dan dia sendiri pun tak tau macam mana rokok tu ada dalam beg sekolah dia. Ayah budak tu seorang guru disiplin tapi tak dengar langsung penjelasan anak dia tentang rokok tersebut. Adik aku tahu budak tu memang baik dan tak merokok. Tapi disebab kan rokok tu, dia mendapat pengalaman kene ikat, tidur diluar rumah , malu dengan orang dan kene gigit nyamuk. Tahukah anda nyamuk merupakan haiwan pembunuh paling bahaya di dalam dunia?

Si penyimpan rahsia
Budak tu pun cerita pengalaman dia kat adik aku dan suruh jangan bagitau siapa2, lepas tu adik aku cerita kan kat ibu aku dan suruh ibu aku jangan bagitau siapa2, last2 ibu aku cerita kat aku dan tak suruh pun aku jangan cerita kat siapa2. Jadi aku nak kongsi la sebagai tauladan. Kepada siapa2 yang bergelar bapa atau bakal bergelar bapa satu hari nanti, tolong jangan abai kan penjelasan anak2. Jangan fikir anak2 kecil tak mampu berfikiran besar. Jangan la menghukum tanpa memberi peluang anak untuk memberi penjelasan.

Seperti konsep Internal Security Act (ISA), Akta keselamatan dalam negeri Malaysia, si tertuduh boleh di hukum atas arahan menteri tanpa bicara. Pasti nya ada ramai tahanan ISA menerima situasi yang sama seperti kawan adik aku tu. Dihukum dan segala penjelasan tidak dihirau kan. Berkesan ke ISA sekira nya orang yang berkuasa tu tak bertanggungjawab?

Sekadar berkongsi cerita tauladan, wallahualam

p/s: Aku dulu kecik2 selalu kene pukul, tapi bukan kene dera. Paling aku tak suka kene pukul dengan getah paip, adeh.... tapi memang aku nakal pun dulu. no wonder lalalala

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 | www.cahayanika.com

Khamis, 6 November 2008

Semput di hari tua - Merokok

Aku nak berkongsi sikit tentang merokok. Aku memang suka berkongsi perkara yang pernah aku alami, berkongsi pengalaman itu mampu meningkat kan kesedaran masyarakat setempat. Kali ni aku tertarik nak share pasal merokok. Sebab ape? Aku terbaca blog Adek Nurul pasal rokok. Selain tu aku terjumpa plak gambar di bawah, setia aku menunggu gambar rokok di bawah habis. hahaha


Hari tua yang lama
Nenek aku dulu seorang perokok, mantap tu rokok Malboro di hisap. Tapi atas usia nya yang kian meningkat paru2 dia tak mampu untuk berfungsi dengan baik. Mungkin mase muda tak sangat mengalami kesan2 merokok. Antara kesan2 yang nenek alami ialah semput dan susah untuk bernafas. Doktor ada beritahu, ketika muda Sel dalam badan kita masih lagi aktif untuk menyembuh kan anggota2 atau sel2 badan yang rosak. Pada umur emas, badan kita tak akan mampu untuk membaiki sel2 rosak. Kesan nya perokok akan mengalami sesak nafas di hari tua.

Suatu penyiksaan suatu hari nanti

Aku rajin jugak tegur kawan2 yang merokok supaya berhenti merokok. Aku faham jugak yang dieorang ada niat nak berhenti. Tapi tak boleh. Kebanyakan nye ramai tak boleh berhenti merokok. Tak pasti plak dieorang tahu ke tak yang dah tua nanti mereka akan alami sesak nafas berpanjangan. Secara jujur nya aku lihat sesak nafas berterusan ni menyiksakan. kalau tak percaya cuba anda bernafas secara perlahan2. Itu pun dah cukup untuk buat kita tak selesa.

Imam pertama kampung Paya Dalam
Aku jumpe dengan imam pertama di kampung aku Embah Ehsan(orang jawa, belajar kat arab), beliau seorang yang terer dalam bab2 Al Quran, sampai kan die cerita pasal kisah nabi yusuf kat aku pun dalam versi Quran. Atuk tu dah berumur 70 nak masuk 80, rajin menghisap rokok. Aku tanya, "Atuk sihat ?" "Eh! atuk kuat lagi ni nak suruh atuk joget pun boleh, tapi kalau atuk pergi mana2 , atuk mesti bawak ni" atuk tu cakap sambil keluar kan spray (ubat) semput dia. Aku macam agak pelik, biase nya asap rokok akan membuat kan orang semput tak selesa, tapi atuk semput2 pun masih hisap rokok. hohoho ntah la

Ikut la kempen Paklah

Kepada yang dah pasang niat nak berhenti merokok tu, bagus la. Terus kan. Rokok pun dah mahal sekarang, dari beli rokok baik belanja aku makan. Perut aku pun boleh jadi kenyang. Ada je orang lain berjaya berhenti dari merokok. Ikut la kempen pak lah, "TAK NAK MEROKOK". Mungkin perokok ada pandangan tersendiri tentang rokok. Aku bukan la doktor, dan tak bertapa tahu perasaan perokok. Kalau ada sebarang respon dari penggemar rokok, boleh la kongsi bersama

p/s: Waktu ponteng sekolah rendah, mandi parit . Aku sorang je tak hisap rokok dari ramai2 yang ponteng. Aku rase macam nak hisap jugak waktu tu, tengok mcm best. Belum sempat nak hisap Cikgu Habsah serbu, dan aku bersama kawan2 menerima hukuman di bilik guru besar. hahahahaha

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 | www.cahayanika.com

Rabu, 5 November 2008

Kesalahan pada satu form - VB6

Nuriman,

I've few finding and queries to ask regarding the code you implemented for Access version. Hope you can give me a good explanation on the implementation you have done below.

1) FORM -> Private Sub Form_Load() , may I know why you apply code below? What is the function for it..

Set rsTemp = RunQuery(dbBackupLCDLabel, "CountSNinDataLog", cboWo.Text)
With rsTemp

If Not .Fields("CountOfSerialNumber") > 0 Then
'Enter Serial Number
msg = "Enter previous valid SN to continue your printing, or cancel to set running number to 0001 "
frmSNo.Show vbModal
Exit Sub
End If

End With

2) Private Sub EnabledField(strInt As Integer), found not following the SQL version. What is the reason for EnabledField(0), set for condition below.
When does this condition apply?

g_sn = Format(Val(g_runNo) + 1, "0000")
txtSN.Text = g_sn

- This will result future if anyone reuse EnableField(0) for other condition will cause g_sn increse incorrectly in frmPrinting.

3) When user key in for authentication pwd to change Panel Warranty in frmPrinting, why display 'Reprint' caption in FrmPwdAuth for frmPrinting.

4) Public Sub UpdateAlligntment(). Pls note to use query in correct condition

Dim dbTemp As Database
Dim qryTemp As QueryDef
dbName = strPath & dbBackupLCDLabel
Set dbTemp = DBEngine.Workspaces(0).OpenDatabase(dbName)
Set qryTemp = dbTemp.QueryDefs("UpdateAllignment")

qryTemp.Parameters(0) = txtVertical.Text
qryTemp.Parameters(1) = txtHorizontal.Text
qryTemp.Parameters(2) = CStr(g_YHorizontal) <= why use to pass in where condition for g_YHorizontal for update. Instead of: UPDATE Allignment SET Allignment.XVertical = [XV], Allignment.YHorizontal = [YH] 6) Private Sub cmdPrint_Click() -> call RunningNo() function how system assign g_runNo to be 0001 OR increase previous runningno + 1?
a) What will be indicate for and serve what purpose of it?

enterRunNo = 0 'entered SN is clear

b) What will be indicate for and serve what purpose of it?

g_runNo

c) Private Function RunningNo(), enterRunNo = 1
currentdate = Format(Right(years, 2), "00") & Format(Month(Date), "00") & Format(Day(Date), "00")
Set rsTemp = RunQuery(dbBackupLCDLabel, "LastSNRecordSet")

If Left(rsTemp.Fields("LastRecord"), 6) = currentdate Then
g_runNo = Mid(rsTemp.Fields("LastRecord"), 7, 4)
ElseIf enterRunNo = 1 Then < = when will this highlite in Green condition to be apply? g_runNo = Mid(g_SNo, 7, 4) Else g_runNo = 0 End If 7) What is the usage of variable TotalPrint = TotalPrint + 1? When will this variable be apply on... 8) Private cmdPrint_click(), found save record after printing still not following in SEQUENCE If confirm = vbYes Then => The squence logic to save should BE
If for (vbYes):
1st step: Call StoreData
2nd step: Check how many SN by WO already printed for closure WO status tracking ( to be update the WO status)
There is 2 ways :
* (1) To be update PrintedQTY 1st then retrive Printed & QTY from table together to do checking
* (2) To be count tb_LCDDataLog of opt for 'Backup Print' if this matches with Qty Or Printed Qty
(with this logic it need to update the PrintedQTY 1st in WorkOrder table)
-> IF check count Printed Qty = Qty
Call EnabledField(0)
Call Form_Load

-> ELSE not tally
=> Getdate() to check is system date still is new date or old date
=> IF Getdate still same with prev txtDt.text value then
- Logic should filter by today date (current date) to get max serial numb and retrive 4 digits + 1
- Then assign txtSN.text = strSerialRun (4 digits - after increment) and txtDt.text = to getdate()
ELSE
- Not same then txtDt.text need to assign with new date and txtSN.text = 0001
- Due to new date assign and reset a new running no starting 0001

else if for (vbNo): Follow logic for SQL version

9) Under Private cmdPrint_click(), why must be PRINTED >= QTY for below code? Instead of PRINTED = QTY then update close status in WO

'condition when printing meet the quantity needed
If printed >= qty Then
Status = "Closed"
End If


If you not understand do come to me for further clarification.

Thanks.


Ini baru kesilapan satu form, ade banyak lagi form yang belum buat pembetulan.... siyes minggu ini aku agak rapat dengan tensi, minggu lepas pon berkawan dengan tensi jugak. Bulan lepas pun same. Aku memang berkawan rapat dengan tensi hahaha. Walau macam mana pun, kehidupan kita semua tak akan terlepas dari berkawan dengan tensi. Ubah pada sudut positive, jadi kan tensi sebagai kawan dalam memaju kan diri. InsyaAllah... arrgh tensi nye

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 |
www.cahayanika.com

Selasa, 4 November 2008

Sepit baju di wordpress




Kami sudah ada wordpress. Ape itu sepit baju? nanti aku share kan info tentang sepit baju.



Gambar di atas merupa kan salah satu gambar terawal sepit baju. Model Amirul Azizi, juga dikenali paker. kebolehan mampu terbang di dalam bilik


nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 | www.cahayanika.com

Isnin, 3 November 2008

Hujung minggu yang kurang tidur - Yan Besar Kedah

Sebelum aku tidur, teringin nak post kan artikel berkaitan minggu ni. Aku baru sampai rumah dalam pukul 9pm tadi dari melaka >putrajaya >Kedah >KL >putrajaya >Shah Alam> Melaka. Hujung minggu kali ni aku pergi ke Majlis perkahwinan Ms Rohkmah. dan Syamsul . Sebenar nye aku ada ambil gambar di Melaka, tapi aku mintak jasa baik ayah untuk skip dan join sepit baju pergi kedah. Memang tak sia2 perjalanan pergi Yan Besar, Kedah. Walaupun aku sedar diri ini yang kian serabut dengan, kerja bertambah serabut lagi bila pergi travel. Tapi aku teringin sangat nak buat perkara yang aku minat. Kali ni jadi combo terus, Fotografi dan travel. Ape lagi, layan la pergi jalan.

Aku rase macam tak sempat nak upload gambar2 dalam minggu ni. Itu sebab la aku nak buat artikel ringkas tentang perjalanan sepit baju ke Kedah. Siyes dah lama tak amik gambar same2 dengan dieorang, amik gambar malam2, lompat2, aksi bengong2 pon lame tak amik.

Terima kasih kat Zhee, Ejat kerana memberi aku peluang untuk berteduh selama 2 malam. Terima kasih gak kat Coordinator(lantik diri sendiri), Amir lebat yang telah membawa kereta vios nya ke Kedah dengan meminum lebih kurang 5 air tin tongkat ali dan redbull.

Secara ringkas nya cerita dari Yan besar

Petang selepas balik dari kerja, menuju ke putrajaya, rumah sewa mewah Pokjat dan Zhee


Sampai kat putrajaya malam, dan syaitan berdua tu ajak menembak malam. Dah lama aku tak menembak malam2


Lepas pukul 12 polis menghalau kitorang, bagi membendung budaya lepak sampai malam

Malam tu bantai borak sampai pukul 3 lebih. Amir masih tak datang, sebab tak balik dari office lagi. Kalau tak silap die di calon kan sebagai pekerja sementara paling rajin. Tu sebab overtime keje sampai pagi




Baru terlelap dalam sejam, Zhee kejut dalam kol 5am bertolak ke Kedah.


Tak boleh nak salah kan pemandu, kereta yang di naiki memang kereta lumba


Menuju ke Kedah . 4 lelaki bujang 1 misi. Pengembaraan fotografi




Singgah sebentar di pekan Penang, beli hadiah kahwin Ms Rokhmah tapi terlupa amik gambar hadiah



Sampai di area Yan Besar, singgah di Masjid untuk mandi dulu supaya kelihatan lebih hensem dan bergaya di khalayak ramai




Kami terjumpa papan tanda "ke rumah Dr Shukri". Nampak nya tempat yang dituju semakin hampir


Sesudah sampai, kami disambut mesra oleh ayah Ms Rohk, Dr Shukri. Segan jugak mula2 nak datang. Yela cume kenal Ms Rokhmah je mase majlis tu . Tapi rupa2 nya ramai jugak pensyarah2 IT /IS dan staff UTP datang sekali. Elok la, ade la jugak orang yang kenal





Menuju balik. Dalam perjalanan balik ade plak manusia yang mengidam nak minum air nira. Tak cukup air nira, beli plak jagung. Jika gambar di bawah anda amati, anda pasti tahu manusia mane la yang mengidam makan jagung dengan air nira. Memula takut nak minum air nira sebab ade orang kata air nira boleh bawak mabuk. "Tak ada mabuk pun". Kata makcik penjual tu , "jagung ni manis". Namun begitu, jagung makcik tu memberi pengalaman baru buat Amir, yang mana pertama kali dalam seumur hidup die makan jagung tak sedap



Lepas tu singgah sawah untuk sesi amik gambar sawah di kedah.



Antara aksi yang di tembak



Kamera filem zhee juga antara mangsa model di sawah




Akhir nya sampai ke putrajaya dalam pukul 10pm. Aku tidur lagi satu malam di rumah sewa mewah . Esok pagi , dalam pukul 9am aku pergi ke Unisel, Shah Alam melawat adik aku, Nuramin yang baru 2-3 bulan kat kampus tu. Macam2 kerja seni dia tunjuk. Antara yang aku kagum product "Pelangie" dan Lukisan tangan burung helang 12' x18' inci. Tengahari aku dan adik aku lepak di McD sambil berbincang mengenai Cahayanika. Buat masa ini cahayanika dalam proses mencari konsep dan logo baru. Segala perubahan2 cahayanika adalah berdasar kan buah pendapat ramai.


Terima kasih di ucap kan kepada yang telah memberi pandangan, buah pendapat, kritikan pedas tahap muntah hijau dan juga kutukan berapi 7 petala langit. Aku amat mengalu2 kan komen yang membina dari pelbagai jenis makhluk.

Terima kasih kat Abang hazrin yang tolong amik gambar kami

Begitu lah antara kisah ringkas dalam perjalanan crew sepit baju ke Majlis perkahwinan Syamsul Nizam dan Siti Rohkmah. Dah lama aku tak menembak sama2 dengan sepit baju. Aku akan update lagi gambar2 di sana. Buat masa ni update yang simple je dulu.

Anda juga boleh mengikuti perkembangan Majlis perkahwinan di
Sepitbaju fotopages
Sepitbaju wordpress

p/s: penat...........................................................

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 | www.cahayanika.com