Khamis, 30 Julai 2009

Status H1N1 UTP - dari khabar angin

Kakiphoto : Kempen mari pakai topeng, kaching~ Mask man~

Aku baru je terima email dari 2 orang kawan tentang status H1N1 di UTP. Aku rase ramai student UTP tertanya2 brape ramai yang confirm kene H1N1? brape ramai yang kene kuarantin? Bile lagi UTP nak tutup? Buat masa ni pihak UTP belum lagi mengeluar kan apa2 pengumuman rasmi berkenaan dengan status H1N1.

Aku nak share kat sini, email yang aku baru terima. Tujuan aku nak kongsi sebab nak meningkat kan tahap kepekaan terhadap virus yang di katakan mudah tersebar. Anda di nasihati supaya tak mempercayai bulat2 tentang artikel yang aku kongsi ni. Amik info2 yang bermanfaat bagi mengurang kan penyebaran virus ni.

Dear Staff,

As of Wednesday 29 July 2009, the Ministry of Health has reported a total of 1,266 H1N1 positive cases with 4 fatalities (574 import and 692 local). WHO has also reported a total of 169,753 cases of H1N1 and 1,125 fatalities among the 159 countries affected.

In UTP, we have started to screen and isolate students who are showing symptoms of Influenza-Liked Illnesses (ILI). Under the advise of Dr Saadah from UTP Health clinics, we have placed 73 students (52 males and 21 females) under quarantined in Duyong (old V5-males) and Village 2 (females). They continue to be observed and receive medical treatment from UTP Health Clinic Officers. Some of the students have recovered and released from being quarantined but continue to receive high number of new cases.

We have taken and sent 5 throat swab samples of the students with serious conditions for further analysis by the Health authorities and waiting for the results sometime soon. We will continue to monitor the situations and work closely with UTP Health clinic and District Medical Office (Perak Tengah). We will assist in providing facilities and support in Duyong (80 beds), V2C (64 beds) and house (16 beds).

Personnel from various departments (Residential College, HSE, SSS, security, administration and others) have provided full commitment in supporting the need of the students. We will also require volunteers to further assist us in providing support for the students who had to be quarantined.

Please continue to observe the need to monitors your health and maintain a good personal hygiene. Practice social distancing and avoid going to crowded public places to avoid possible spread of the virus.

If you develop the symptoms of ILI (high fever, sore throats, body ache and difficulty breathing), please seek immediate medical attention and follow the advise of the attending doctor. Wear the facemask to avoid further spread of the virus and impose a self quarantine if required.

Dr Mohd Noh Karsiti

Chairman H1N1 Taskforce.


Untuk pengetahuan salah seorang housemate aku dah kene kuarantin di blok Duyong. Mase aku pegi kelas Management Accounting petang tadi, lebih 30 orang dalam kelas tu tak pakai mask. Bagi aku, dengan tiadanya pengaliran udara dalam kelas tu, senang2 je kita akan berjangkit.Jadi pakai la mask bila kat tempat ramai orang.

Semoga pelajar2 UTP peka dengan penyebaran virus H1N1 ni.

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Selasa, 28 Julai 2009

MEDTECH Alumni 2009 - Minum teh






















Date : 1st August 2009 (Saturday)

Venue : Undercroft, Chancellor Complex, UTP

Time : 2.30 pm – 5.30 pm


TUKIMAN* - Hal weekend ni dah cancel, count me in. Jom minum teh
HM* - tengok kalo last minit tak ada hal, join
SKAG* - aku join
S* - Aku ade hal kat KL, tapi kalo hal tu cancel aku join
Virus_Abnormal* - Aku tak sure r, takot ade hal. kalau join, hari jumaat aku bertolak
AKAY* - maybe sabtu aku sampai
Kekuatan* - sape lagi join? mcm mane nak tau ape2 update? [latest: kem salam yg lain, aku ade rawatan susulan tulang belakang kat hospital minggu ni]
Oner* - Aku maybe ade hal weekend ni. nanti confirm balik
Abg Udin* - Sape lagi geng2 aku yang pegi?
Kak Dila* - Ala kenapa tak buat kat KL? kitorang dapat datang malam tengok AGM
Hezri* - Jom2 aku pegi, aku tak dapat ape2 info pon?
Pudin* - InsyaAllah pegi
Kirua* - Siot ko man, aku tengah tido ko call. Aku kat france kot. Kem salam dak2 medtech
Abcdefg*- Aku tak pat join, ade job amik gambar.
zhee - maybe aku join kalo rajin
BeriBiru - Kalau bawak parent datang sekali boleh?
Yap - aku join,,hahaha
Kucing - Aku ade kat Melaka. Walau pun dapat makan free, tambang aku g UTP, aku boleh makan besar
Iffat - aku join~ jom2.. dress code? organizer?
Kema - ak xsure lg, duet xdak neh, tgh dskas2 neh, nnt ak roger la if dtg
Tok Ayah - InsyaAllah datang, nak suruh aku bagi speech ke nanti?

p/s: tak sabar nak jumpa keluarga MEDTECH
p/p/s: dapat upload banyak gambar sbb aku pakai celcom broadband, yeah~

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Ahad, 19 Julai 2009

Gambar Tilawah Al Quran 2009 - UTP Perak

Malam ke 2: Peserta terakhir untuk malam ke 2

Dah lama aku tak update blog. Kali ni aku nak share gambar2 yang aku tangkap mase Tilawah Al Quran peringkat kebangsaan yang bertempat di Dewan Canselor, UTP Perak. Alhamdulillah ramai giler yang datang ke UTP.


Malam ke 2: Gambar di ambil dari sebelah tempat duduk VIP

Mungkin kualiti gambar tak la seberapa, tapi boleh lagi di kongsi untuk semua. Sebelum ni aku bagi adik aku pinjam camera, tapi aku tinggal 6 bulan je lagi kat UTP, so aku mintak balik camera aku untuk snap sisa2 hidup aku kat UTP. mmmm tau2 dah final semester.

Malam ke 2: Para VIP yang hadir.

Sebelum ni aku banyak mencebur kan diri dengan media teknikal dalam majlis2 di UTP. Aku pun dah biasa dengan siaran langsung (live telecast) dalam satu2 majlis. Teknikal media untuk Majlis Tilawah Peringkat Kebangsaan di selenggara sepenuh nya dari RTM, JAKIM dan badan2 lain. Aku pun amik kesempatan usha barang media dieorang. Satu pengalaman baru bila dapat tengok crew2 RTM bersiaran langsung. Kalau tengok dari TV1, memang kualiti gambar tak best, tapi kalau tengok dari projector di Dewan Canselor, kualiti memang mantap beb.

Malam ke 2: Pihak Radio IKIM.fm beroperasi

Aku sempat jugak tengok2 Radio IKIM.fm buat siaran langsung.

Malam ke 2: Peserta dari negeri Melaka

Malam ke 2: Camera dari sudut tengah

Brader cameraman ni di hiasi dengan pokok2. Dari pengalaman aku, cameraman biasa nya akan kawal zoom, focus dan jugak carik moment2 yang terbaik. Video mixer akan mengarah kan cameraman untuk shoot objek2 yang tertentu. Contoh nya cam 1 shoot VIP, cam 2 plak akan shoot penonton dan cam 3 akan shoot peserta. Malam tilawah tu, aku memang kagum tengok crew2 RTM bwat keje. Tapi bile keluar TV1 kualiti gambar hampeh. ish3.

Malam ke 2: Tuan Hj Mohd Nor Rosli dan Polis


Malam ke 2: Kakak jurugambar dan lens gedabak nyer


Mase aku duduk kat lorong sebelah VIP, aku stay je kat satu tempat yang sama. Tiba2 ada sorang kakak datang dengan camera dan lens gedabak(besar) die. Mule2 aku usha je dari jauh kakak tu, bila die datang dekat dengan aku, aku pun tegur. "Wah mahal lens akak". Die cume senyum je, aku pun tanye lagi "Akak dari mane?". "Dari Jabatan Pendaftaran" kate kakak ringkas. "ooo, akak amik gambar semua peserta ke?" aku tanye lagi. Dia angguk kepala dan senyum mengiya kan soalan aku. Aku tak penah lagi pegang lens besor2 macam tu. Aku ingat nak terus borak dengan kakak tu, tapi aku batal kan niat aku sebab tak nak ganggu keje2 dia. Cool tu ade lens gedabak macam tu hahaha.



Malam ke 2: Camera mobile

Aku sebelum ni penah ada pengalaman live telecast dengan camera mobile. Tapi beza dengan mobile camera RTM yang ni, camera ni gune intercom tanpa wayar. Kalau sape2 perasan, guna camera mobile tanpa wayar ni, kualiti gambar akan kurang sedikit berbanding gune wayar.


Malam ke 2: Menara lampu Par Can dan Profile


Malam ke 2: Transformers versi manusia dan kamera kren



Malam ke 2: krew Audio mixer 40 channel


Malam penutup: Ketibaan polis mengiringi Sultan Perak

Aku datang dua kali majlis tilawah nih. Mase malam ke 2, aku tunggu dari mula majlis sampai la majlis tamat. Untuk malam penutup aku datang dalam pukul 8.50pm. Waktu tu betul2 Sultan Perak nak masuk dewan. Para pengunjung tak di benar kan masuk melalui pintu yang sultan nak guna. Memang tak di nafi kan ramai giler orang yang datang. Lepas ni kalau ade yang kene H1N1 kat UTP, aku tak pelik la hohoho.


Malam Penutup: Sultan Azlan Shah, Sultan Perak Darul Ridzuan

Lepas Sultan Azlan Shah dengan bini die keluar dari kerete, aku pun lari masuk dalam dewan nak dapat kan gambar die salam dengan rakyat2 yang dah tersedia menunggu kedatangan beliau. Gambar bini die dengan Zambri, Menteri Besar Perak blur plak. Jadi aku pun malas nak upload.


Malam penutup: Penonton bersesak2


Sebenar nye jumlah penonton melebihi 3 ribu orang dan aku tak di benar kan masuk. Puas aku pikir macam mane nak masuk amik gambar. Tetiba aku teringat ada lif kat tepi dewan. Lepas aku naik lif, sorang polis tu tahan aku dan tak benar kan aku masuk kat kawasan penonton. Aku pun ape lagi, mula la menyusun ayat bagi mencair kan polis tu. Dengan alasan nak ambil gambar, polis tu benar kan aku masuk sekejap. Dapat la 2 3 snap gambar. Ini la gambar bersesak2 penonton mase malam penutup. Dewan yang ade aircond pon jadi panas .


Malam penutup: Gambar terakhir sebelum polis halau aku


Aku nak mengucap kan tahniah kepada pihak Universiti Teknologi PETRONAS dan penganjur kerana mendapat kerjasama dari pelbagai pihak dalam menjaya kan program ilmiah ni. Tahniah jugak kepada peserta2 yang menang untuk tilawah al quran yang ke 52. Sama2 kita hayati Al Quran, salah satu mukjizat Nabi Muhammad SAW.

p/s: tengah malam skit, singgah mapley dengan Abang Lehan dan Abang Kerol. Secara tiba2 di belanja oleh Abang Azizi. Terima kasih banyak2, kalo ade mase bleh la blanje lagi hehehe

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Khamis, 16 Julai 2009

Tilawah Al Quran Peringkat Kebangsaan 2009


MAJLIS Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-52 yang bermula esok (14 Julai) hingga 18 Julai adalah acara dinantikan mereka yang mengikuti perkembangan qari dan qariah serta ternanti-nantikan kemunculan mereka memperdengarkan bacaan merdu ayat al-Quran.

Bertempat di Dewan Canselor Universiti Teknologi Petronas, Tronoh, Perak, seramai 29 peserta mewakili 14 negeri bakal memeriahkan majlis yang mengajak umat Islam dan bukan Islam yang berminat untuk mendalami ilmu pembacaan al-Quran secara berlagu.

Petikan Berita Harian


Jejom ke Dewan Canselor

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Ahad, 12 Julai 2009

Foundation ITIS Appreciaton Nite - 2006



Buat pertama kali nya aku upload video di Youtube. Aku just nak share video Jamuan mase aku foundation dulu. Video tu cuma bahagian depan je, full video duration die dekat satu jam. Kalau bdak2 yang nak , aku still simpan lagi video tu untuk kenang kenangan selepas grad nanti.

InsyaAllah tinggal 6 bulan lagi sebelum bergelar graduan. Aku nak guna kan waktu sebaik2 nya sementara aku masih bergelar pelajar. Status graduan sebenar nya menambah kan lagi tanggungjawab kita terhadap masyarakat. Ramai lagi orang yang lebih hebat dari graduan tapi tak berpeluang untuk terus belajar. Kalau anda berpangkat besar, mempunyai harta yang mewah, mahupun mempunyai akal fikiran yang tajam, jangan la sesekali memandang rendah terhadap kebolehan orang lain yang kelihatan lemah.

Semoga graduan Malaysia dapat memikul tanggungjawab dalam menjadi kan masyarakat lebih berdaya saing. Bukan saja untuk negara, tapi berbakti untuk Agama yang paling penting.




Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221