Rabu, 30 Disember 2009

Dia dan Aku

aku dan dia

Talib dan Nuriman

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Rabu, 23 Disember 2009

Uwan melancong

sebalik tangisan wan & nenek

Gambar kesayangan aku. Penuh jalan cerita di sebalik peristiwa ini.
Semoga Uwan dan Nenek sentiasa sihat dan panjang umur.

Uwan merupa kan gelaran nenek di Negeri Sembilan. Dalam seminggu dua ni uwan bermalam kat rumah aku. Pada suatu petang, aku ternampak uwan berbaring sambil tengok "Earth Globe." Lama jugak la aku nampak uwan belek2 globe bumi. tu Aku hairan jugak, uwan nak buat ape dengan globe? jadi aku pon memula kan pertanyaan.


"Uwan buat ape tu?" aku menegur uwan yang sedang terbaring dan sambil belek2 globe bumi

"Uwan tengah melancong ni~" jawab uwan ringkas dan padat. hahahaha.

p/s: uwan sangat cool~ boleh melancong satu dunia dengan globe. hehehe

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Gambar Cameron Highland 2009

DSC_0054

Model cilik di waktu pagi yg sibuk nak pegi taman permainan je. Bella dan Shakira


Photo Slide Show

Beberapa minggu yang lepas aku, adik2 aku dan makcik2 sedara Negeri Sembilan pergi bercuti dekat Cameron Highland. Percutian 4 hari 3 malam tu tersangat la best. Aku tak penah bercuti kat tempat sejuk sampai lame mcm tu sekali. Almaklum la, ayah bukan jenis yang suke berjalan, die lebih risau kan anak2 ayam, burung merpati dan anak2 ikan keli nyer di rumah.

DSC_0598

Echa yang kuat mengomel dan pandai pose depan camera

Budget perbelanjaan untuk aku tiga beradik memakan belanja RM500 untuk pegi cameron mase tu. Sewa rumah sehari RM250 untuk apartment (Arabella) yang boleh masuk lebih kurang 3 keluarga. Cost makan2 plak beli material untuk masak2 je, sebab makcik dan makcu bertungkus lumus masak breakfast, lunch dan dinner. Sayur sayuran memang segar dari ladang hahahaha. Peralatan masak seperti gas dan dapur plak memang tersedia kat rumah tu. So kalo malam2 lapar dan kesejukan, boley la masak2 ape2.

Ibu dengan akak nak pegi skali, tapi tak kesampaian. InsyaAllah kalau ada kesempatan, aku nak bawak family pegi sana lagi skali. Aku suke giler environment kat cameron sebab aku suke tengok alam semula jadi. Aku tak minat sngat nak pegi tempat2 hiburan or taman tema. Lebih teruja kalau tengok kampung2, gunung ganang, parit dan sungai2. Memang jiwa sentimental aku nih.

DSC_0337

Amik gambor amin, tapi at the same time, makcik menyibuk kat belakang, walaupun gambar die blur

DSC_0371

Sekali lagi, Echa menjadi tumpuan lensa camera kerana kepetahan dan kecomelan beliau

Aku pon tak melepas kan peluang amik gambar kat tempat2 menarik. Tapi aku sejak kebelangan ni aku suke amik ekpresi muke orang. so dalam banyak2 gambar, aku suke gambar 5 ni. Seperti biase aku share gambor2 cameron kat sini. Selamat mencuci mata~

DSC_0076

Shakira bagi laporan kat mama yang die seronok kat cameron sbb taman permainan sini sejok

p/s: rindu cameron.... waa

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Jumaat, 11 Disember 2009

Terus kan berenang

Semalam seharian suntuk aku rasa down sangat. Yang mane tak seorang pon tau ape yang aku tengah harungi. Rasa down sampai kan aku mampu merasakan denyutan di kepala.Tiba2 aku teringat nyanyian Dory....

Hey there, Mr. Grumpy Gills. When life gets you down do you wanna know what you've gotta do? Just keep swimming. Just keep swimming. Just keep swimming, swimming, swimming. What do we do? We swim, swim.
- Nyanyian Dory -

p/s: rumit kan hidup ni? tapi percaya lah kita mampu mengharungi nya.


Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Isnin, 7 Disember 2009

Damai bersama Mu

Bunga matahari

Location: Cameron highland


Apa yang di cari selama ini?
Ada yang sudah mekar
Tapi ada pula yang baru nak berputik

Sedar kah kita
Apa yang di cari selama ini?
Adakah pencarian ini di redhai Allah?
Adakah kita sabar dalam mencari?

Ingat

Allah sentiasa bersama orang2 yang sabar



Aku nak share satu lagu yg aku dengar mase program ESQ


Damai bersama Mu - Chrisye


Aku termenung dibawah mentari
Diantara megahnya alam ini
Menikmati indahnya kasihMu
Kurasakan damainya hatiku

SabdaMu bagai air yang mengalir
Basahi panas terik dihatiku
Menerangi semua jalanku
Kurasakan tentramnya hatiku

Jangan biarkan damai ini pergi
Jangan biarkan semuanya berlalu
Hanya padaMu Tuhan tempatku berteduh
Dari semua kepalsuan dunia

Bilaku jauh dari diriMu
Akan kutempuh semua perjalanan
Agar selalu ada dekatMu
Biarku rasakan lembutnya kasihMu

Jangan biarkan damai ini pergi
Jangan biarkan semuanya berlalu
Hanya padaMu Tuhan tempatku berteduh
Dari semua kepalsuan dunia

Bilaku jauh dari diriMu
Akan kutempuh semua perjalanan
Hanya padaMu Tuhan tempatku berteduh
Dari semua kepalsuan dunia
Hanya padaMu Tuhan tempatku berteduh
dari semua kepalsuan dunia
kepalsuan dunia


p/s: Aku baru balik dari cameron highland. Tido sane 4 hari 3 malam. Sejok wo~. Cecah air time malam2 memang satu perkara yang di kagumi.

p/p/s: Tiba2 aku rindu Ecah. haih~


Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Isnin, 23 November 2009

Kegigihan dan peluang

budak kecik

Bersyukurlah......
Jika kita berpeluang menghadapi kegagalan yang teruk
Orang yang gigih sentiasa berusaha mencari jalan keluar

p/s: Lately aku jatuh cinta dgn gambar2 potrait. Aku rase kan, setiap air muka manusia mempunyai jalan cerita yang tersembunyi. Aku masih enjoy lagi dalam mengenali pelbagai jenis manusia.

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Jumaat, 20 November 2009

Tahniah UPSR 2009

KOSMO! Online

Hahahaha

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Rabu, 18 November 2009

Dah abes pulun dah - Alhamdulillah

Perit jerih untuk mendapat kan

Bachelor of Technology (Hons)
Business Information System

abes blajar

Gambar mase foundation first sem, pulun subject Business Management sbb lecturer lari dari mengajar hahahaha

Aku dan camera lagi

Aku
July 2005 - July 2009
Universiti Teknologi PETRONAS

p/s: Alhamdulillah...Smalam baru abes paper terakhir untuk sem yang terakhir.

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Jumaat, 13 November 2009

Melatih paru2 dan siput itu mati

Pagi tadi
Sedang aku melatih paru2 dengan ber lari2 di tepian tasik UTP.
Tiba2 aku terdengar bunyi KRAAAAKK!!!!!

Aku berhenti kejap dan tengok ke bawah
Siput babi itu sudah tidak lagi kelihatan seperti seekor siput

Moral of the story: Ajal maut di tangan tuhan, kita tak tau bila giliran kita akan sampai

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Rabu, 11 November 2009

Borak di mapley - Tabah sentiasa

Aku intake July 2005 dan kalau tak silap aku hampir 700 orang pelajar yang dapat masuk UTP waktu tu. Aku mase masuk UTP awal2 dulu, hampir tak ade sorang pon yang aku kenal.

Aku satu2 nya pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan Air Molek (SMKAM) yang dapat masuk UTP mase tu. Aku ingat lagi cikgu add math cakap kat aku. "Abang, selama 14 tahun saya mengajar kat skolah ni, tak penah plak ade orang masuk UTP, awak la orang pertama. Awak jangan buat malu nama sekolah plak nanti". Aku nak abes belajar bulan 12 ni, sampai skarang, tak ada lagi junior dari skolah aku yang dapat masuk UTP. Nampak nye harapan aku nak jumpe junior SMKAM tak kesampaian la.

Perasaan gementar tu terlalu besar terutama skali aku tak fasih dan tak brapa paham English. Aku rasa memang kebanyakan budak kampung yang kurang pendedahan English rasa macam ape yang aku rasa. Alhamdulillah, semua ni dapat aku tempuh.

aku dan nash

Bukak puasa tahun 2005

Sampai2 UTP mase Minggu Aluan Siswa (MAS) untuk register bilik, mulut aku memang tak berat untuk bertegur sapa dengan orang sebelah2 aku. Aku siap target sehari aku kene berkenalan brapa orang kawan. Nak di pendek kan cerita, hari pertama aku kenal dengan Nash dan terus ajak jadi roommate. Kebetulan jumpa kat meja registration.

Nash dengan latar belakang kan budak Felda, ayah penoreh getah dan mak suri rumah sepenuh masa. Aku sentiasa kagum macam mana dia bertanggung jawab terhadap keluarga dia. Boleh di kata kan aku lebih bernasib baik berbanding die.

Walaupun aku dah tak lagi roomate dengan die, tetiba plak semalam die nak blanja aku makan kat mapley. Lama giler aku borak dgn die kat mapley, sampai mapley pon dah kemas2 meja. Banyak cerita dan masalah yang di kongsi. Sama je macam aku roomate dengan die dulu, die kalau bercakap memang macam mulot murai.

Aku dengar masalah keluarga dia, dia pon dengar masalah keluarga aku. Dia satu2 nya orang yang aku tak kekok nak kongsi masalah besar aku. Walaupon jarang giler jumpe. Selalunye kitorang banyak persamaan dari segi masalah walaupun dari sudut yang berbeza.

Dari masalah yang dia cerita kat aku smalam, sekarang ni dia tengah risau kan kesihatan Mak dia. Aku mendoa kan kesihatan mak dia pulih seperti biasa, dan di kurnia kan nikmat kesihatan.

Semoga sentiasa tabah dalam menghadapi dugaan hidup yang sementara ni.

p/s: semua warga UTP, goog luck utk final exam

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Isnin, 9 November 2009

Aku ke Pulau Pinang

Aku sangat suke berjalan2. Bila aku berjalan2, aku dapat lihat macam2. Bila aku dapat lihat macam2, macam2 aku belajar. Travel ni merupakan aktiviti hobi yang sihat dan banyak gune duit. Aku sanggup berikat perut semata2 nak berjalan. Sebab ape? bila bermusafir ni, kadang2 aku rasa bertapa kerdil nya diri ini. Tu belum lagi jalan2 kat angkasa lepas, then tengok bumi dari angkasa lepas. Pergh giler insaf beb. Bile la bleh jd macam Dr Muzafar (angkasawan pertama Malaysia). Ape lagi, kumpol la duit.

Aku kurang skit amik gambar lately. Bila travel kat Pulau Pinang, memang aku lenjan la amik gambar. So aku nak share antara gambar yang best untuk di kongsi. Terima kasih kepada rakan2 yang g Pulau Pinang skali. Pulau Pinang memang best.

dua ekor merpati

Merpati ni macam dua2 ekor jantan. Kalau tak mesti dah ngorat

Burung gagak

Burung gagak ni agak hati kering, tenang je die bile aku datang rapat2.

nenek menilik nasib orang putih

Tukang tilik nasib ni tenung je aku mase aku amik gambar die tengah tilik. Mungkin die tengah tilik nasib aku skali kot.

nyonya semayang

Bangsa cina ini semayang di tempat semayang hindu. First time aku tengok tempat semayang cina dan india sebelah menyebelah

api cine semayang

Colok ke ape ntah, gambar ni amik kat Snake Tample. Tapi memang terbatuk2 la kalau bau benda ni

Si kuning

Kereta kodok kuning. Menarik plak bile aku tengok. Sebelum ni tengok mcm biase2 je. terus aku amik gambor.

rakan2 bermain buaian

Zaman muda remaja riang yang mengidam kan permainan buaian. Dari kiri , Nazir the mapley, Din the emo, Amir the road crosser, Pek the sweet talker and Paker the stalker.

rakan2 mengejar merpati

Sesi mengejar burung merpati. Korang ingat kat oversea je bleh kejar2 burung merpati mcm ni. Kat Malaysia pon boleh gak

Hanjing dan Hkucing

Kucing tak tau agak nyer, anjing tengah tido kat blakang papan tu. hahahaha

Kalau nak tengok lebih bnyak lagi gambor2, boleh usha dalam album Facebook aku.

Click sini
(Open in new tab)




p/s: Aku baru balik dari Gua Tempurung smalam. Sangat la best g sana. Aku suggest korang g la dalam gua tu. Cantik giler alam ciptaan tuhan. Stakat ni takde gambor dalam gua lagi. Kalo ade aku share kat blog.

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Khamis, 29 Oktober 2009

Ada apa dengan ijazah?

Tadi aku pergi KPMG assessment. Dan aku tertarik dengan satu persoalan speaker tu yang mane aku amik sebagai persoalan nasihat.

"What else can you do if I throw away your degree?"

Ijazah hanya lah segulung kertas. Proses untuk mendapat kan kertas tu lah yang menjadi kan diri kita berguna.

p/s: Meniti hari2 sebelum habis belajar

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Jumaat, 23 Oktober 2009

Emas untuk "Mari Membaca"

Bersyukur kepada Allah,
Dengan berkat kesabaran, usaha, doa dan tawakal
Alhamdulillah, Project tahun akhir aku dapat Gold Award dalam pameran EDX24.
Yuhuu~

Photo by Ejat: Aku, Nini, Ms Emy, Sarah

Thanks to my beloved Ex supervisor Ms Emy Elyanee yang banyak mendedah kan aku dengan sumber2 yang amat berguna. Skarang die tengah sambung belajar PHD kat Korea, All the best Ms Emy for your study.

aku ms rohkmah dan Din

Photo by Syaza: Aku, Ms Rohkmah, Din


Juga kepada latest supervisor Ms Siti Rohkmah yang banyak giler bagi tips. Die tengah sihat mengandung, semoga dapat baby yang sihat dan comel macam ibu die. hehehe

Tak lupe jugak kepada orang2 yang selalu berada di sekeliling aku yang banyak membantu aku ketika aku susah dan senang.

Penyampaian anugerah untuk EDX ni sebelah petang. Aku waktu tu memang kepenatan yang melampau dan sengal2 kaki sebab sehari sebelum tu aku training silat. Bile aku sampai bilik waktu tengah hari, selepas baring kat atas katil, aku pon buat keputusan malas nak pergi closing ceremony. Tambah plak aku rase macam aku tak dapat award je.

Tengah mamai2 tidor, tiba2 member aku SMS . "Man ko dapat Gold Award". Dengan yakin aku fikir member aku ni nak kene kan aku. So aku sambung la tidor dengan rakus nye. Tak lama lepas tu dapat plak SMS dari Ms Rohkmah, die cakap congrate sebab dapat award dan Computer Information Science(CIS) dapat "Best Department Award".

SMS yang kedua tu lebih meyakin kan aku. Aku pon capai phone dan call member aku balik nak confirm kan pasal award tu."Weih ko tipu aku ke weih? tak kan aku dapat Gold Award". Yela, aku fikir paling tak pon dapat silver or bronze tu logik skit. Setelah die explain secara realistik nyer baru aku percaya. Pengajaran buat aku, time closing penyampaian anugerah jangan ponteng, kan dah tak dapat naik pentas. Haih~

Best department award

Photo by aku: Achan, Din, Amir, Reza, Wani, Zarith, Sarah, Buzzler, Hawa

Walau ape2 pun tahniah jugak kepada peserta yang dapat award untuk EDX24, especially kat bebudak department CIS. Setahu aku yang dapat Gold award dari CIS department ade 5 orang. Aku, Ridhwan(Buzzler), Shea Teng(Ashley) dari Malaysia, Sotharith, and Ta Thu ha bukan Malaysia. Ok la tu, Malaysia menang 3: 2 hahahaha

Project ni aku ilham kan dari sepupu aku , Nakief yang menghidapi masalah Down Syndrome dan Hyperactive. Lame giler aku tak jumpe die,memang akan gelak je kalau tengok gelagat die.

Nakief

Photo by Amin: Sesi pemerhatian terhadap reaksi Nakief dengan laptop

Dari article2 yang aku dah bace, jumlah golongan2 yang mempunyai masalah belajar ni sentiasa meningkat setiap tahun di seluruh dunia. Aku harap, masyarakat prihatin terhadap golongan2 minority seperti ini.

Downsyndrome ada masalah pemahaman, dan Hyperactive dengan masalah tumpuan. Aku terfikir, kalau aku jadi Nakief, boleh ke aku masuk Universiti? Macam mana dengan masa depan aku? Kalau belajar dengan orang normal sekali pun, usaha berlipat2 kali ganda pun, belum tentu dapat menyaingi otak orang yang normal.

Itu sebab nye penting untuk kita memahami golongan2 seperti ini. Ibu bapa yang sanggup menjaga anak2 istimewa ini, aku sangat kagum dengan kegigihan mereka. Bila aku cuba memahami mereka, semakin tinggi aku bersyukur dengan segala yang ada. Dan aku akan guna kan segala yang aku ada sebaik mungkin.

Semoga tabah dan sentiasa usaha dalam menempuh cabaran hidup.


Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Jumaat, 16 Oktober 2009

Belajar membaca - Downsyndrome & hyperactive

screenshot

Mari membaca screen shot (versi prototype)

Alhamduillah, tersenarai jugak project final year aku dalam Engineering Design eXhibition tahun ni. Project tahun akhir aku berkenaan dengan Reading Courseware for learning disability (Down syndrome and hyperactive) student. Software belajar membaca ni dalam versi bahasa Melayu.

Ada 5 peringkat dalam software aku untuk membantu pelajar dalam membaca. Bermula dengan peringkat, mengenal huruf, menyebut perkataan, latihan menulis, latihan fokus dan latihan membaca.

down syndrome and hyper active

Majid (normal) dan Nakief (Down syndrome & hyperactive), dua2 ni sepupu aku hehehe

Tak berapa mengharap sangat dapat anugerah, tapi setiap kali aku buat project aku ni, aku akan rasa excited. Aku harap sangat satu hari nanti software aku ni dapat bantu golongan2 yang mempunyai masalah belajar.

Semoga apa yang aku usaha kan selama setahun ni dapat memberi manfaat kepada orang lain. Good luck kepada participant EDX yang lain.

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Ahad, 11 Oktober 2009

Tabah kan diri Kakak - happy bday

kakak

Photograph by Nuramin: Terima kasih


Minggu lepas
Bile aku wish birthday akak yang dah lewat sehari
Baru aku dapat tau akak ada kat hospital
Sakit yang berulang

Sakit saraf
Alami kesukaran berjalan

Semalam terasa sayu hati aku
Bila sampai rumah
Ternampak wheelchair kat pintu rumah

Walaupun kali ini akak kelihatan lebih tabah dari sebelum nye
Tapi secara zahir nye, hanya Allah yang tau

Hari ni, doctor akan bagi keputusan
Keputusan untuk transfer kakak di hospital KL
Aku cuma mengharap kan perancangan yang terbaik
Sebaik2 perancangan manusia, baik lagi perancangan dari tuhan

Terima kasih kepada yang memahami
Terima kasih juga kepada dia
Yang selalu mengambil berat tentang keluarga aku
Dan aku

Berbanding setahun yang lalu
Episod kali ini kurang tangisan,
Berubah kepada rasa penerimaan

Hanya berdoa
Semoga akak sentiasa tabah, dan ceria
Dalam menempuh segala pahit dan manis

Kerana ini lah kehidupan
Yang Allah kurnia kan

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Selasa, 15 September 2009

Salam Aidilfitri 1430H - eKad Raya

Kalau sebelum ni aku bwat kad raya gune VB, tahun ni aku gune flash plak. design2 kebanyakan aku amik dari internet, just edit2 skit je. Yang pasti aku buat sendiri kad raya ni hehehe.

Selamat menyambut syawal yang bakal menjelma, Maaf Zahir dan Batin.


raya 2009


(Open link with new tab)

Kad Raya Zaman Sekarang

material source: http://yummyflashy.blogspot.com/
Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Isnin, 7 September 2009

UTP Virtual Tour : Chancellor complex

body_bg_bot1
Hari ni aku nak kongsi satu hasil kerja kelas Virtual Reality(VR) dari kumpulan aku. Virtual reality memang subject yang menarik, dan jarang di ketengah kan di Malaysia. Tak banyak pusat pengajian yang menawar kan Major dalam Multimedia dan Virtual Reality. UTP merupa kan salah satu Universiti yang menawar kan subject ni.

Hasil projek yang aku nak share ni berkaitan dengan UTP virtual tour. Para pelayar internet boleh melihat dan meneroka persekitaran UTP secara maya. User boleh melihat dengan sudut keliling 180 darjah. Project ni memberi peluang kepada mereka2 untuk meneroka UTP Chancellor Complex. Kepada sape2 yang tak pernah datang ke UTP, boleh la dapat gambaran serba sedikit kawasan chancellor complex melalui website ni.

Terima kasih kepada teammate(Iman, Ejat dan Ilham) yang same2 buat project ni. Maaf hasil kitorang tak brape quality sangat, sebab ni project kecik. Dan seperti biase, buat project last2 minit wakakaka.

Kemungkinan, loading time agak slow skit, sebab size gambar yang besar. Harap maklum. Sila click link kat bawah untuk mencuba. Segala komen amat di alu2 kan. Sekadar ingin berkongsi


Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Sabtu, 22 Ogos 2009

Pengalaman aku di pusat kuarantin H1N1 Duyong, UTP - Pengalaman baru

Photo by Zhee: Zaman mase sihat2 di kala waktu convo 2009


Baru2 ni aku agak sibuk dengan aktiviti2 dan aku jarang tulis blog. Setelah berminggu2 lame nyer aku tak dapat meluang kan mase dengan blog aku ni. Lepas hari ke 5 kuarantin, hari ni aku dah sihat skit, bleh la tulis2. Lagi pon aku dah boring tahap cipan . Jadi aku nak share la pengalaman macam mane boleh terjebak dengan wabak H1N1 ni. Aku cuba la tulis seringkas yang mungkin untuk kongsi benda2 yang boleh di kongsi

Mintak2 la adik yg aku jumpe kat convo ni tak kene H1N1

Kronologi sebelum berjangkit
- Aku pergi PC fair, ipoh, dan jumpe2, lepak2, makan2, amik gambor2, dan duty jadi cameraman mase convo dinner
- Mase convo dinner, aku berdiri paling rapat dan paling lame sekali dengan Tun Mahathir (aku rase ni paling tak related skali dalam kronologi aku hahahaha)
- Kuat bercakap jadi kan aku mudah kene kot
- Aku tak sanggup tak jumpe member2 aku yang nak grad. So aku jumpe seramai yang mungkin mase convofair 2009
- Pergi amik gambar Aizat perform mase convo fair 2009 malam ahad.
Lepas amik gambar Paker dan peminat nya, malam tu aku terus batuk


Simptom yang aku alami

- Simptom dari website
- Simptom aku (batuk tiada kahak, demam, selsema, lemah2, pening2)
- Aku yakin giler aku tak demam. Tapi rupa2 nye aku memang demam
- Malam Ahad aku batuk, Isnin aku batuk2, pening2 dan lemah badan, selasa aku pening2, batuk, demam, lemah badan
- Pergi klinik UTP hari selasa, Doctor dengar je simptom tu, terus aku kene kuarantin tanpa bicara.


Rutin harian semasa kuarantin

- Setiap pagi hari, pesakit yang di kuarantin perlu buat check kesihatan dan rawatan di Klinik UTP.


Hari pertama

- Hari pertama boleh gelak2 lagi, tak prasan pon demam
- Malam kat duyong cuma boleh tido 2 jam sebab terbatuk2
- Suhu aku 38.2


Hari ke dua

- Badan aku agak lemah skit, ade rase tak selesa kat bahagian dada, tapi tak prasan. Aku tak explain pon dada tak selesa sebab tak prasan
- Doctor bagi ubat asma dan nebulizer
- Hari ni memang aku layan tido je sebab rase penat giler. tido pkol 10, bagun pukul 7. Kalau aku celik mata mesti batuk
- suhu aku 37.8


Hari ke 3

- Hari ke 3 memang hari puncak aku rase aku teruk, tapi depan member2 aku bwat cool je
- Aku celik je mata, aku batuk bersambung2 paling teruk lepas aku mandi . Batuk berterusan dari 7am -9.30am
- Kalau orang sihat nak cuba rasa batuk aku tu, korang cuba batuk bersungguh2(tanpa kahak) tanpa berhenti selama 30 saat kemudian rehat 30 saat dan ulang semula. Lebih kurang macam tu la rase die
- Tambah teruk lagi, aku rasa sakit sangat kat dada. Rase macam dah nak terkeluar air mata jantan aku. Aku pejam je mate sambil tangan letak kat dada.
- Waktu tu aku rase fikiran aku bercelaru Aku pun dah tak ingat ape aku fikir waktu tu
- Bile naik van ke klinik pagi tu, aku rase macam aku sorang je batuk teruk
- Before jumpe doctor, aku ingat nak tipu je mase amik suhu badan, nak letak tgh2 ruang lidah skit, sebab tak nak duduk kuarantin, bile fikir balik better follow procedure rawatan betul
- Suhu aku 38 hari tu
- Doctor kata paru2 aku makin ketat (aku pon blur, nak kene tukar size paru2 ke ape ni?).
- Doctor tanye sama ada aku ada astma atau pon merokok, dan aku cakap dua2 pun tak
- Doctor cuma bagi rawatan nebulizer dan Chest Purcussion.
- Lepas balik dari klinik, aku rasa macam tak puas bernafas dan nafas pendek2. Batuk tak payah cerita la, celik je mata mesti aku layan batuk. Al maklum la selain jadi agent Celcom broadband, aku jugak jadi agent H1N1, cume tak dapat komisyen je hahahhaa
- Malam ke 3 aku cuma tido 3 jam bukan sebab layan drama Nur kasih atau pun mane2 drama korea, tapi sebab batuk.
- Hari sebelum2 ni, member2 aku memang layan gelak je aku kene kuarantin, hahaha aku layan je balik gelak dieorang, kate member2, tambah plak aku jenis tak sensitif. Tapi untuk hari ke 3 ni, gelak aku sume tipu. Aku jadi sensitif giler kalau orang gelak kan aku kene kuarantin (sebab aku start tak suke kene kuarantin). So aku belajar sesuatu, orang sakit akan jadi sensitif walau pon orang tu tak sensitif pada zahir nye


Hari ke 4

- Macam hari sebelum2, celik je mata aku batuk. Senang cerita aku terbangun sebab terbatuk
- Secara jujur nye aku kepenatan sebab tak cukup tido tambah badan lemah2. Tapi aku memang dah biase dengan semua tu, dan aku rase mcm tak kesah sangat pon badan aku penat.
- Suhu aku 37.8
- Mase Doctor Saadah check dada aku dengan stethoscope, die mengeluh "Kenapa ketat giler paru2 awak?" , aku cakap la "err saye tak ketat kan pun screw paru2 saye Doktor". Lepas tu doctor tu buat reaksi yang aku sendiri tak bleh agak ape reaksi die hahahaha
- "Nuriman, dalam family awak ade tak yang kene Asma, diabetis, jantung, darah tinggi or kencing manis?", aku jawap "Adik beradik saye sume kene, kecuali saye sorang, saye la paling sihat dalam family". Doctor kate "patut la, paru2 awak paling ketat sekarang ni, family awak ade sejarah asma". "Yeke doctor? dikalangan budak2 kuarantin ni paru2 saya paling ketat?". Doctor tu angguk sambil pejam mata mengiya kan respon aku. Aku pon gatal tanye lagi doctor "Saye ni kemungkinan positive H1N1 ke doctor", Doctor pon angguk sambil pejam mata mengiya kan respon aku. Menggigil tangan aku, tapi tangan aku memang dah 2 3 hari menggigil pon sebab kesan ubat.
- Pagi tu, Doctor bagi rawatan nebulizer dan Chest Percussion lagi. Petang pun aku kene datang untuk rawatan lanjut. 5 orang dari 20 orang yang kene kuarantin (jumlah mase tu) datang petang untuk rawatan selanjut nyer
- Doctor jugak tak benar kan aku semayang jumaat dan sembahyang terawikh berjemaah kat masjid. (first time tak semayang jumaat sebab uzur )
- Hari ke 4 aku dah rasa dah dada aku sakit bile bernafas, nafas pun pendek2. Kalau sebelum2 ni batuk je, kali ni aku rase combo batuk + sakit dada.
- Petang tu 5 orang pesakit kuarantin (Echa, farid, Faiz, lisa, aku) pon pegi la klinik. Doctor still kate paru2 aku ketat. "Nak kene tukar paru2 size besar ke doctor?", aku melawak. Dr Saadah tak respon, tapi berkerut sambil pegang dahi (tak kene timing ke lawak aku?).
- Doctor pon decide untuk inject aku, tak ingat ape name injection tu, tapi doctor kate injection ni function die lebih kurang nak merangsang paru2 baby yang baru lahir supaya dapat berfungsi dengan lancar.
- Lepas inject, doctor pesan aku dan 2 orang lagi pesakit untuk rawatan selanjut nya malam ni (iaitu malam semua orang terawikh)


Ubat dan rawatan yang aku terima

- Nebulizer (untuk orang2 asma, walau pun aku bukan orang asma)
- Chest Purcussion (Part tepuk tu best, tapi part nurse suruh batuk tu yg tak best)
- Ubat batuk (tapi tak berkesan sgt pon)
- Ubat asma (walaupun aku tak asma)
- Ubat cair kahak
- Ubat pain killer
- Ubat antibiotik



Hari ni hari ke 5 aku dah keluar

- Hari ni aku rase macam dah beransur pulih lepas kene suntik. Dada pun dah selesa batuk pun dah kurang. Harap2 terlepas dari kuarantin, dan parent aku nak amik aku ari ni. Parent nak amik student UTP yang kene kuarantin perlu la dapat surat perlepasan dari Doctor klinik UTP dulu dan terima ceramah skit dari doctor.
- Suhu aku 37.2
- Doctor kate aku masih kene kuarantin lagi sampai esok (adeh), tapi aku explain parent aku nak amik, Doctor kate suruh jumpa dengan dia dulu.
- Ibu aku nurse, die pon goreng2 kat rumah ada alat2 sume, dan akan bwat treatement kat rumah yada yada yada. As result, doctor discharge aku arini. waaaaah~
- Bile dapat sijil cuti sakit, aku rase macam dapat segulung ijazah je hahahaha
- Bile nak kemas2 barang di tempat kuarantin, aku decide nak mandi dulu. Dan aku tau kalau aku mandi mesti batuk teruk. Dari bilik air ibu aku dengar bunyi aku batuk, ibu aku bagi aku nebulizer, baru aku rase lega. Bile bukak bonet kereta, macam2 ubat ibu aku standby.

Aku batuk teruk lepas mandi, ibu aku terus bagi nebulizer dan terus lega. Side effect tangan menggigil

Terima kasih
Aku dah tak risau pasal Final Year Project(FYP) dan sume pasal academic mase sakit, aku fikir bile la nak abes dugaan ni. Tapi setiap dugaan yang aku terima dari Allah, setiap kali tu la aku akan jadi lebih mengenal erti rendah diri. Skarang ni dah sihat2 skit, tetiba dah start risau2 pasal FYP dengan study, adeh.

Kini aku di kuarantin kat rumah, dan tiada lagi stripe putih dan merah itu


Terima kasih Allah. Terima kasih kat keluarga aku. Terima kasih kat Din dan Ejat yang sudi hantar kan barang2 keperluan aku mase kat tempat kuarantin. Terima kasih kat Doctor dan nurse2 yang layan kerenah aku time sakit. Terima kasih dekat kawan2 lain yang banyak bagi nasihat, kad "Get well soon" dan kata semangat. Terima kasih jugak mereka2 yang menghibur kan hati aku tatkala kene kuarantin nih. Last but not least, rakan2 seperjuangan di tempat kuarantin, kite rock beb~

Semoga pengalaman aku ni bleh jadi sumber informasi tentang penyakit H1N1 kepada masyarakat Malaysia. Aku jugak nak ucap kan selamat menunai kan ibadah puasa kepada ummat Islam. Puase jangan tak puase.

p/s: masih batuk tapi tak demam dan kuarantin diri di Melaka



Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Khamis, 30 Julai 2009

Status H1N1 UTP - dari khabar angin

Kakiphoto : Kempen mari pakai topeng, kaching~ Mask man~

Aku baru je terima email dari 2 orang kawan tentang status H1N1 di UTP. Aku rase ramai student UTP tertanya2 brape ramai yang confirm kene H1N1? brape ramai yang kene kuarantin? Bile lagi UTP nak tutup? Buat masa ni pihak UTP belum lagi mengeluar kan apa2 pengumuman rasmi berkenaan dengan status H1N1.

Aku nak share kat sini, email yang aku baru terima. Tujuan aku nak kongsi sebab nak meningkat kan tahap kepekaan terhadap virus yang di katakan mudah tersebar. Anda di nasihati supaya tak mempercayai bulat2 tentang artikel yang aku kongsi ni. Amik info2 yang bermanfaat bagi mengurang kan penyebaran virus ni.

Dear Staff,

As of Wednesday 29 July 2009, the Ministry of Health has reported a total of 1,266 H1N1 positive cases with 4 fatalities (574 import and 692 local). WHO has also reported a total of 169,753 cases of H1N1 and 1,125 fatalities among the 159 countries affected.

In UTP, we have started to screen and isolate students who are showing symptoms of Influenza-Liked Illnesses (ILI). Under the advise of Dr Saadah from UTP Health clinics, we have placed 73 students (52 males and 21 females) under quarantined in Duyong (old V5-males) and Village 2 (females). They continue to be observed and receive medical treatment from UTP Health Clinic Officers. Some of the students have recovered and released from being quarantined but continue to receive high number of new cases.

We have taken and sent 5 throat swab samples of the students with serious conditions for further analysis by the Health authorities and waiting for the results sometime soon. We will continue to monitor the situations and work closely with UTP Health clinic and District Medical Office (Perak Tengah). We will assist in providing facilities and support in Duyong (80 beds), V2C (64 beds) and house (16 beds).

Personnel from various departments (Residential College, HSE, SSS, security, administration and others) have provided full commitment in supporting the need of the students. We will also require volunteers to further assist us in providing support for the students who had to be quarantined.

Please continue to observe the need to monitors your health and maintain a good personal hygiene. Practice social distancing and avoid going to crowded public places to avoid possible spread of the virus.

If you develop the symptoms of ILI (high fever, sore throats, body ache and difficulty breathing), please seek immediate medical attention and follow the advise of the attending doctor. Wear the facemask to avoid further spread of the virus and impose a self quarantine if required.

Dr Mohd Noh Karsiti

Chairman H1N1 Taskforce.


Untuk pengetahuan salah seorang housemate aku dah kene kuarantin di blok Duyong. Mase aku pegi kelas Management Accounting petang tadi, lebih 30 orang dalam kelas tu tak pakai mask. Bagi aku, dengan tiadanya pengaliran udara dalam kelas tu, senang2 je kita akan berjangkit.Jadi pakai la mask bila kat tempat ramai orang.

Semoga pelajar2 UTP peka dengan penyebaran virus H1N1 ni.

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Selasa, 28 Julai 2009

MEDTECH Alumni 2009 - Minum teh






















Date : 1st August 2009 (Saturday)

Venue : Undercroft, Chancellor Complex, UTP

Time : 2.30 pm – 5.30 pm


TUKIMAN* - Hal weekend ni dah cancel, count me in. Jom minum teh
HM* - tengok kalo last minit tak ada hal, join
SKAG* - aku join
S* - Aku ade hal kat KL, tapi kalo hal tu cancel aku join
Virus_Abnormal* - Aku tak sure r, takot ade hal. kalau join, hari jumaat aku bertolak
AKAY* - maybe sabtu aku sampai
Kekuatan* - sape lagi join? mcm mane nak tau ape2 update? [latest: kem salam yg lain, aku ade rawatan susulan tulang belakang kat hospital minggu ni]
Oner* - Aku maybe ade hal weekend ni. nanti confirm balik
Abg Udin* - Sape lagi geng2 aku yang pegi?
Kak Dila* - Ala kenapa tak buat kat KL? kitorang dapat datang malam tengok AGM
Hezri* - Jom2 aku pegi, aku tak dapat ape2 info pon?
Pudin* - InsyaAllah pegi
Kirua* - Siot ko man, aku tengah tido ko call. Aku kat france kot. Kem salam dak2 medtech
Abcdefg*- Aku tak pat join, ade job amik gambar.
zhee - maybe aku join kalo rajin
BeriBiru - Kalau bawak parent datang sekali boleh?
Yap - aku join,,hahaha
Kucing - Aku ade kat Melaka. Walau pun dapat makan free, tambang aku g UTP, aku boleh makan besar
Iffat - aku join~ jom2.. dress code? organizer?
Kema - ak xsure lg, duet xdak neh, tgh dskas2 neh, nnt ak roger la if dtg
Tok Ayah - InsyaAllah datang, nak suruh aku bagi speech ke nanti?

p/s: tak sabar nak jumpa keluarga MEDTECH
p/p/s: dapat upload banyak gambar sbb aku pakai celcom broadband, yeah~

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221