Selasa, 30 Disember 2008

Sandiwara hidup emak dan anak anak - Selamat tinggal 2008

Sebenar nya aku ade banyak report nak kene buat. Aku dah penat menaip dalam bahasa omputih .Sekarang aku nak tulis bahasa Malaysia kat blog aku. Aku selalu dengar cerita orang dan suka ambil ikhtibar. Sebelum terus kan membaca, cuba tanya balik dalam diri. Mak tengah buat sekarang ni? adakah dia masih dapat menarik nafas sedalam dalam nye? Atau dia.....

Sebelum ni aku cuma dengar cerita "emak boleh jaga ramai anak, tapi  ramai anak susah menjaga seorang emak". Mungkin ada komitment lain bila dah besar, suami, isteri, keluarga anak2 atau pekerjaan. Tahun ini aku sendiri menyaksi kan drama bersiri ini.

Emak itu memerah keringat untuk menyara 14 orang anak2. Macam2 pekerjaan di laku kan,banting padi di sawah, terima upah basuh pakaian, jual kueh mueh dan sebagai nya, zaman dulu susah sangat. Sebagai insan yang melahir kan zuriat, dia hanya ingin kan kebahagiaan anak2 mereka tercapai. Tanggungjawab itu berat sekali. Tapi apa balasan sang anak?

Aku kagum melihat anak yang gigih menjaga dan mengisi sisa hidup emak nya. Hari ini dia menangis.

Bila angkat tudung saji, lauk2 sudah basi...
Kerana si emak cuma mampu duduk

Bila di tolak pintu bilik air, tahi bersepah2...
Kerana si emak ketandusan kudrat.

Bila si emak menangis, merungut, menjerit, tercungap2, 
Si anak ......"Biase la, dia dah tua"
Kerana si emak tidak lagi menikmati pemikiran yang waras

Macam mana semua ni masih berlaku?

Ada lagi ke perkara ni berlaku?
eh macam drama melayu je
Boring la.... jalan cerita sama....

Ye memang boring dan jalan cerita sama. Tapi ia tetap berlaku....

Kadang2 aku sedih dengan anak2 yang berbulan tak jenguk emak nya.
Tapi aku kagum dengan anak2 yang mencuri kesibukan harian untuk emak nya

......................
...........
..........
.......
........

Tanya diri ini, masih ada lagi kah ruang masa untuk ibu bapa? gunakan sebaik mungkin selagi ruang itu masih ada. Sekira nya mereka masih ada , jangan biar kan mereka mengemis kasih dalam saki baki kehidupan mereka.

Dari apa yang aku tahu, ibu bapa seronok menghabis kan hidup bersama2 berita anak2. Aku sendiri pernah jumpa individu yang boleh dikata kan berjaya dalam hidup, tapi setiap minggu hari sabtu, dia akan balik ke rumah bapa nya di Ipoh perak sekadar untuk berborak. Dia akan sedia kan ruang masa itu untuk ibu bapa beliau. Aku kalau jumpa warga emas, aku akan cari idea untuk berborak dengan mereka. Mereka bukan lagi golongan yang gila kan gadget2 electronik terkini, atau suka mendengar gosip2 artis atau pun mengikuti perkembangan barang2 berjenama. Mereka cuma mahu difahami. 

Jangan abai kan ruang anda bersama ibu bapa, selagi ruang itu masih ada

Iklan ibu bapa biasa nya hari raya je, nasib baik ada youtube



Aku minta maaf kalau buat sesiapa terasa hati dengan artikel ni. Tahun 2008 merupakan tahun yang banyakpengajaran buat aku.

Selamat datang 2009

p/s: Terima kasih yang wish bday. Tahun 2007 wish paling banyak pernah aku dapat, tapi tahun ni lagi banyak dari tahun lepas.Walaupun lambat reply balik, aku tetap reply terima kasih personaly. Terimasih ye

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Jumaat, 26 Disember 2008

30 Usahawan Muda berjaya - Tahniah

Aku sememang nya suka mengikuti perkembangan2 mereka dalam menjadi usahawan. Menjadi usahawan memerlu kan ketahanan mental dan fizikal yang mana usahawan memerlu kan ciri2 seorang pemimpin. Untuk memupuk sifat kepimpinan dalam diri sememang nya perkara yang bukan mudah tetapi tak mustahil.

Aku baca di blog Saiful Nang tentang beliau tersenarai dalam 30 usahawan muda Malaysia. Aku rajin usha blog die sebab minat aku lebih kurang sama. Aku pun tak berapa kenal siapa lagi usahawan muda Malaysia yang berjaya. Hari ni aku perasan update dari Fotopages Dr Intan, ada gambar2 usahawan muda yang aku kenal dan pernah jumpe.


Sebelum ni aku pernah berjumpa dengan Safwan Pengarah Teknikal Lescopaque. Die seorang yang agak peramah dan senang berborak dengan dia. Antara perkara yang aku tanya Safwan tentang lescopaque atau lebih dikenali Syarikat animasi Upin dan Ipin ni ialah, "Apa perancangan Lescopaque?". "Mempromosi kan budaya tempatan pada dunia". Ini sedikit sebanyak akan menjadi kan Malaysia mempunyai Identiti tersendiri. Safwan pon cakap beliau akan cuba membuat tayangan movie Upin dan Ipin di serata dunia.

Bile belek2 gambar aku tak tau plak Sabri ade dalam kotak tu. Hahaha. Sebelum ni aku memang tegur Sabri dalam kelas di UTP, sebab dah jadi kebiasaan aku menegur orang di sekeliling aku (ceh konon nye peramah). Satu hari aku pinjam buku usahawan internet dari kawan aku (minat baca buku orang, tapi malas nak beli), terkezut aku tengok "Eh!!! Sabri yang tulis buku usahawan internet ni?". Hari esok nya pergi kelas aku tanya pendapat die secara percuma, "Sabri aku kebiasaan nya sibuk dengan aktiviti kelab, dan tak sempat nak jalan kan kerja2 perniagaan ni. Macam mane nak buat ek?".Dia kata kat aku "Sibuk takpe, janji jangan luntur kan minat dan impian ko"

Hari ni Sabri buat lagi kejutan kat aku "Eh!!! Sabri ada dalam kotak 30 Usahawan Muda berjaya?" hahaha. Sabri merupakan usahawan muda SaifulSham. Tahniah di ucap kan kepada Sabri. Aku nanti kan kejutan selanjut nya hahaha

Jauh lagi perjalanan aku. Pemikiran seperti mereka lah yang di perlu kan dalam memaju kan negara. Mampu berdiri dengan dengan identiti sendiri.Terus kan usaha dan tahniah diucap kan kepada usahawan2 Malaysia, tak kira muda atau pun tua. Tidak ada perkataan "Sudah Terlewat" sekira nya ingin memula kan satu2 perniagaan

"Aku Sayang Malaysia"
p/s: aku akan jadi kan ia acuan aku sendiri

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Rabu, 24 Disember 2008

Gambar kegemaran aku

Aku tak pernah buat tag bile orang tag aku. Maaf ye, aku kurang minat buat tag2 ni, tapi aku minat baca tag orang lain kih3. Nak di jadi kan cerita, aku baca blog Pek pagi tadi, die tag aku. Tiba2 aku terfikir, gambar2 kegemaran aku.

Setiap orang ada gambar kegemaran masing2. Gambar kegemaran aku ialah gambar yang memberi impak dalam mencorak kan hidup aku. Kalau dari aspek yang meluas orang akan suka gambar yang cantik, tapi dari aspek individu gambar kenangan la yang menjadi pilihan hati.

Jadi antara gambar kegemaran yang memberi sentimental value ialah


Pahit manis pengalaman Minggu Aluan Siswa sebagai Assistant Director 2 dan President Kelab Media dan Teknologi (2007-2008). Lebih banyak mulut yang berkata2 berbanding tangan yang menghulur kan bantuan. Minggu Aluan Siswa termanis yang pernah aku join.


Di iktiraf Kelab Terbaik. Antara impian aku yang tercapai. Aku agak terkejut semasa nama kelab di panggil pada malam anugerah koku UTP. En Meor (Penasihat Kelab) kejap2 tanya aku datang ke tak malam tu. Rupa nya ada udang di sebalik batu. Pengiktirafan ini untuk semua warga Kelab Media dan Teknologi . Organisasi ibarat unggun api.


Pengalaman pertama aku menjadi ketua fasilitator bersama 40 orang pelajar antarabangsa dan tempatan dalam Mission Awareness Program3. Terima kasih kerana memberi kepercayaan dalam memikul tanggungjawab ni. Kali pertama aku cakap orang putih di khalayak ramai mase EduCamp (interview untuk Biasiswa PETRONAS July 2005) Riak wajah orang ramai mase tu kelihatan tak paham ape yang aku cakap kat depan(itu kisah EduCamp dulu). Tanggungjawab sebagai ketua fasilitator MAP3 ini lah yang menambah kan lagi keyakinan aku bebahasa Inggeris.


Gambar ini lah yang mencetus kan SepitBaju budak2 peminat photog. (Ejat tengah amik gambar) hahaha. Nama Sepit baju ni tercetus sebab atas konsep camera filem dulu2, jurugambar cuci gambar di dalam bilik gelap. Kemudian lepas cuci gambar tu, gambar akan di gantung. Biasa nya sepit baju la yang di guna kan hahaha.


Kawan sekelas tingkatan 4 dan 5 SMKAM. Teacher Razlina banyak memberi dorongan dalam kelas. Best student sekolah aku waktu SPM 2004 ialah 8A. Sememang nya sekolah luar bandar kurang pendedahan dalam menimba ilmu. Tapi aku beruntung dalam kelas aku, ramai orang yang cekal dalam dugaan hidup. T. Raz selalu cakap, "Future Dr. ada, bakal Cikgu ada, IT specialist ada, peguam ada, Akauntan ada, Driver Kapal(MISC) ada askar pun ada". Semoga berjaya mencapai cita2 hidup.


Gambar waktu ni aku jadi naik president kelab Seni Silat Pukulan Melaka. Silat banyak mengajar aku erti keberanian, sifat rendah diri , disiplin dan cinta kan Seni Warisan. Hj Mokhtar merupakan Guru Silat yang aku kagumi sampai sekarang. Dulu aku belajar silat setiap malam jumaat secara percuma. Di tempat aku kebiasaan nya silat tak ada yuran2 yang khusus. Walau pun di beri ilmu secara percuma, warisan seni mempertahan kan diri ni dah kurang peminat nya (mungkin sebab lasak kot).


Ini gambar housemate aku yang muhibah hahaha. Seronok ada housemate yang sekepala. Gambar ni di ambil di MC D Ipoh, celebrate Chinese New year Zhan Peng dan Kian.


Penonton Kembara Sufi VI. MasyaAllah.... berdebar aku waktu malam tu tengok penonton dan dalam masa yang sama bersyukur. Pengalaman menjadi Pengarah projek konsert nasyid Kembara Sufi banyak memberi kesan dalam diri aku dari segi Rohani. Aku sedar aku kurang pendedahan agama, namun aku kecewa kepada mereka yang (konon nya) pendakwah meminggir kan golongan2 yang mereka kata kan rosak akhlak. Kalau mereka rosak akhlak, bimbing la mereka. Konsert ni aku lebih mengenali organisasi Rakan Masjid walaupun aku bukan ahli. Abang Amir president RM ketika tu, very supportive dalam menyelesaikan masalah(TQ to Bro Noti jugak).


Gambar ini memang sangat memberi kenangan pahit dalam hidup aku. Bukan kerana orang2 dalam gambar ni atau pun media class, tapi situasi pada ketika itu. Tak ramai yang tahu rahsia yang terpaksa aku pikul waktu tu. Aku tak boleh bagitau sape2, aku memang kene harungi sendiri. Kejadian mase tu menjadi kan aku lebih berhati2. Luaran diri aku normal seperti biasa, tapi dalaman aku adalah sebalik nya.

p/s: asam garam kehidupan. Sedang kan ibu aku masak pon kadang2 lebih garam dengan asam, ini kan pulak kehidupan lalalala~

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Isnin, 22 Disember 2008

Industrial Internship Training - 2nd Visit

Selesai sudah
Terima kasih
AP Dr Abas Md Said
Rosdiyah Dahlan
Christine Lim

Di bawah, gambar slide presentation aku kongsi2












p/s: tak sangka aku present dekat satu jam. Slide sikit je

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Jumaat, 19 Disember 2008

KEJUMA - Kelab Jurufoto Melaka

Semalam aku first time datang perjumpaan KEJUMA. Aku dah lame sangat dengar kelab ni, mase aku kecik dulu. Perjumpaan semalam adalah perbincangan mengenai perngiraan harga kos fotografi untuk majlis perkahwinan. Kebanyakan yang hadir adalah senior2 photographer Melaka (antara yang aku kenal, Pakcik Lias, Pakcik Jantan , Pakcik Jasni dengan Pakcik Sidek). Semua tu pangkat pak cik. Sampai sekarang aku tak tau bila sebenar nya KEJUMA di tubuh kan?.

KEJUMA terdiri dari pada fotografer senior yang kisah dulu2 nya bergelumang dengan dunia camera filem. Kelab ini ada kait mengait dengan Angkatan Seni Foto Nasional, ASFON. Aku pun tak berapa faham(maklum la generasi baru) kait mengait KEJUMA dengan ASFON. KEJUMA antara kelab yang di kenali pada zaman SLR filem, kini terpaksa memerah keringat untuk bersaing dalam era digital.


Pakcik Alias merupakan penasihat kelab, tak jemu2 mengajar photography(siyes rumah die memang artistic, kagum2). Kalau tak silap aku P.Alias la yang teman kan ayah beli camera SLR Film pertama, Yashika pada tahun1980 an. Waktu tu belajar fotografi memang susah, dan ayah cuba mencebur kan diri dalam bidang ni sekitar tahun 1985 dengan jenama Talib Video Melaka (gambor aku kecik2 memang banyak hahaha). Ayah pun pernah di lantik jadi naib president KEJUMA, (siyes yang ni pun aku baru tau), tapi sekarang tak pegang jawatan lagi. Tahun ini penjenamaan semula Talib Video(1990) kepada Cahayanika(2008, baru 5 bulan)

Barang2 bersejarah
Dulu aku malu tengok ayah aku bawak camera besar2 ni pegi Zoo atau jalan2. Yela orang lain bawak kecik2 je camera. Sekarang orang ramai plak nak beli camera besar ni. Yela dah digital dan senang nak guna.

Walau ape pun, aku kagum dengan perjuangan seni foto KEJUMA. Lame kot perjuangan dieorang. Tak akan ada yang baru kalau tak ada yang lama. InsyaAllah aku akan cuba beri sokongan kat Kelab jurufoto tu. Memang betul, susah untuk orang lama bersaing dalam Era digital ni. Tapi pengalaman mereka tentang fotografi memang banyak. Kombinasi golongan baru dan lama adalah kombinasi terbaik dalam satu2 organisasi.

Organisasi ibarat unggun api, untuk memasti kan api sentiasa marak, unggun kayu api BARU dan bara api LAMA di perlu kan.

Mengkaji sejarah mampu meningkat kan jati diri. (siyes subjek ni paling aku benci kat sekolah). Kepada juruphoto2 yang professional dan bukan professional, baru dan lama, amat la molek sekira nya sama2 berkongsi pendapat dalam apa2 medium sekali pun (blog, perjumpaan, perbincangan dan sebangainya). Aku tengok komuniti fotografer Malaysia makin bertambah, ni menunjuk kan perkembangan sihat rakyat Malaysia :)


p/s: Ibu aku penah cakap kat aku, kejayaan sekarang adalah hasil susah payah orang2 lama. Aku blur ape dia cakap, rupe nya same je dengan pepatah, 1000 langkah di mula kan dengan langkah pertama hahaha.

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Rabu, 17 Disember 2008

Motivasi diri dengan Mee segera

Semalam aku makan mee segera, sebab aku mengidam nak makan. Dah lame tak makan benda yang tak menyihat kan badan. kih3. Ye mee segera memang la tak elok untuk kesihatan badan. Ini kerana ia mengandungi sedikit salutan lilin atau wax pada mee tu. Secara saintifik nya aku tak berapa tahu la macam mana lilin tu ada pada mee tu. Tapi kebiasaan nya lilin memang ada pada makanan segera. Jadi jangan la amal kan makan Mee segera atau makanan segera.

Macam mana mee segera ni mampu motivasi kan diri kita?. Aku memang suka baca kisah2 hidup orang yang berjaya keluar kan diri nya dari kehidupan yang susah. Sebelum ni aku baca buku dare to fail, dari penulis Bili Lim. Dia pernah mengalami hidup susah dan melarat dan terpaksa makan Mee segera untuk hidup.

Hari ni aku plak baca kisah Saiful Nang si photographer CandidSyndrome. Aku dah lama masuk forum Photo Skool, tapi tak rajin post dan lebih suka membaca dan terus praktik. Kisah Saiful Nang pun hampir sama dengan Billi Lim. Dalam kehidupan yang susah, dia pun sental Mee segera jugak.

Persoalan nya, mampukah Mee segera memotivasi kan kita untuk berjaya? itu berbalik pada diri sendiri. Kalau anda dalam kesusahan dan makan mee segera sambil memikir kan cara untuk keluar dari kepompong kesusahan, mee itu pasti memotivasi kan diri. Kalau makan sekadar mengisi perut yang kosong, anda dalam bahaya kerana ia tidak baik untuk kesihatan.

Kepada siapa2 yang melantak mee segera, share2 la dengan kawan, bagi kawan termotivasi skit hahaha

Artikel yang aku baca tentang mee segera
1. Mengandungi wax
2. Makan mee segera secara sihat

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Selasa, 16 Disember 2008

Nostalgia sekolah - Ubah diri sendiri

Lately aku malas tulis blog. Bukan sebab tak ada idea, tapi memang aku tulis blog ikut mood. Dari sekolah aku benci matapelajaran yang banyak membaca dan menulis antaranya Sejarah, Bahasa Malaysia dan jugak Bahasa Inggeris. Aku lebih suke kira2. Kalau kerja sekolah karangan , biasenye aku kene duduk di lantai sebab tak siap keje. Tu zaman sekolah, cikgu denda pun, tujuan untuk mendidik. Cuma kadang2 ada denda yang tak berapa sesuai. Contohnya celup stokin dalam lopak air, lepas tu perah sampai kering. Pergh.. tu kejadian kawan aku mase darjah dua kalau tak silap.

Secara jujur nya aku (hampir) tak pernah buat kerja sekolah mase bawah darjah 5. Darjah 5 , biasa nya aku sorang je kene denda dalam kelas sebab tak buat kerja matematik (Sorry ye cikgu Yati). Seorang yang pemalas tiba2 boleh minat matematik mase darjah 6. Cikgu Ramli yang ubah pemikiran aku. Dalam banyak2 subject waktu tu, aku cuma ada peningkatan subject Matematik je. Kerja Bahasa Malaysia dengan Bahasa Inggeris? huh lagi la tak sentuh. Aku di masuk kan kelas B mase darjah 6. Aku malu sangat, rasa macam nak berubah, tapi pemalas tu tetap ada(memang tak berubah pun). Kurang dorongan dan masalah keluarga merupakan faktor malas belajar. Dalam kelas B la aku di temukan dengan cikgu Ramli.

Radiez & Gai

Sekolah dulu aku suke melukis. Setiap waktu belajar aku akan melukis dan tak hirau pun ape yang cikgu mengajar kat depan. Biasa nya aku akan buat komik dan bagi kawan2 aku baca secara free. Pengaruh dragon ball kuat waktu tu. Lukisan aku tu buruk, tapi kawan2 aku suke dengan jalan cerita komik aku tu. Kalau tak silap "Radiez" dengan "Gai" watak utama dalam komik aku tu. Mereka berdua kawan baik. Sebenar nya jalan cerita lebih kurang macam Dragon ball, cuma ada ubah2 skit hahaha. Aku berhenti lukis komik bila aku di masuk kan kelas B darjah 6. Buku komik tu entah mana aku letak.

Dari matapelajaran Matematik aku terminat pulak dengan Sains. Aku suka ambil tahu macam mana satu2 perkara tu berlaku. Waktu sekolah dulu aku selalu main mainan yang pelik2, antara nya

1. Rumah hantu -susun meja buat lorong jalan, tutup tingkap dengan langsir, pergh giler ah sampai mengamuk cikgu
2. Pinball - aku senget kan meja sikit, lepas tu guna pensil untuk pukul guli kecik
3. Roket kertas - combine dengan gelang getah dan mampu terbang sehingga 5 tingkat, jadi kegilaan sekolah waktu tu. Sampai kan getah dkat kantin sekolah habis.
4. Chetor - guna pen cucuk dengan buah langsat, main perang2 mini dalam kelas
5. Walis - buat bunyian2 pada jejari roda basikal. Pergh memang jadi tumpuan ramai bile mendengar nye. Terutama bila nak balik sekolah. Bunyi setiap kayuhan nya macam ni (keting ketong keting ketong hahaha).

Memang zaman jahiliah la waktu sekolah rendah dulu hahaha. Dengan permainan kampung tu la menjadi kan aku minat dengan sains. 2 subject tu je la yang aku cemerlang waktu sekolah rendah dulu

Sampai sekolah menengah aku pun masih kurang minat dengan subject lain kecuali matematik dan sains. Sangat susah untuk aku belajar subject lain kecuali kan 2 subject tu.

Dari dua subject tu la aku perlahan2 meminati subject pelajaran yang lain. Kehidupan aku memang teruk, tapi aku sentiasa fikir untuk ubah gaya hidup menjadi lebih baik. Antara halangan besar untuk ubah gaya hidup kita ialah (pemikiran) diri kita sendiri. Orang lain hanya mampu mendorong, kita yang melangkah.


Menginai si Munirah
Aku suka dengan hasil seni.
"Seni itu halus, boleh ponteng sekolah", bak kate Cikgu Jasmin


Hidup ini nasib, kita kene sentiasa merancang. Tuhan yang akan menentukan. Aku memang ade banyak sangat minat, dan paling penting aku akan cuba consistent dengan minat yang aku ade. Antara minat yang aku cuba cambah ialah minat membaca dan menulis (termasuk la tulis blog). Membaca mampu meransang otak kanan manakala mengira meransang otak kiri. Secara tak sedar aku memang menulis kata2 nasihat dan motivasi untuk diri sendiri dalam Diari aku sejak sekolah lagi. Proses pemecahan pemikiran amaaaaaaaat la susah. Ia memakan masa dan tuan punya badan untuk mengubah nya.

Tak semua orang bernasib baik dalam dunia ni. Ada orang di kurnia kan kekayaan dan kepandaian. Ada orang pula di uji dengan kesusahan dan kejahilan. Hormat menghormati sesama manusia tak kira apa darjat mereka. Kita semua nanti akan pergi ke satu destinasi. Selamat bercuti sekolah~ wee

p/s: semalam aku cuci motor kat carwash, (giler pemalas aku ni) budak India yang cuci motor aku tu sekolah lagi. Tapi bekerja untuk isi masa cuti sekolah. Aku kagum dengan orang2 yang gigih, orang yang gigih mempunyai pemikiran yang unik iaitu sentiasa mencari jalan penyelesaian.

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Selasa, 2 Disember 2008

Gambar bulan senyum - Smile moon

Malam semalam, on the way nak pergi hospital putra Melaka melawat kakak, aku perasan 2 bintang dan 1 bulan sabit. Aku tengok pelik betol kedudukan 2 benda tu. Macam bentuk ape ye? So aku abai kan. Tak lama lepas tu adik aku perasan

"Eh bulan tu senyum"



baru aku perasan bentuk macam senyum dengan kombinasi 2 bintang dan 1 bulan sabit. Ini gambar bulan tengah senyum atau orang putih kate smile moon . Kejadian ni macam tak lama, anggaran dalam pukul 8pm - 9pm waktu Malaysia. Gambar di atas aku cilok dari Flickr Ebul. Salah seorang photog tegar di UTP

* owh akhir nya aku dapat tahu, dua bintang tu adalah planet Jupiter dan Venus. Terbaca di blog ini

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Sakit tulang belakang sakit saraf serta lumpuh - Sokongan dan harapan

Hari ni aku luang kan masa membaca artikel berkenaan dengan sakit saraf , lumpuh dan sakit tulang belakang. Sakit tulang belakang mampu mengakibat kan lumpuh secara kekal atau pun sementara. Aku masih lagi tak berapa faham macam mane kategori sakit tulang belakang dan sakit saraf ni. Semalam hari pertama kakak menerima rawatan di Hospital Putra Melaka. Rawatan regangan kalau tak silap. Seperti aku pernah tulis dalam artikel aku sebelum ni, sakit saraf mengambil masa yang lama untuk pulih. Mungkin makan masa bertahun2.

Bila orang tanya, kakak sakit ape mase masuk hospital hari tu , aku cuma cakap kakak tak boleh bangun dari katil, tak mampu angkat kaki dan die sakit saraf. Amat susah untuk aku guna kan perkataan "lumpuh". Sekarang memang dah boleh jalan, dari jauh nampak sihat tapi mengalami pergerakan yang terhad. Seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dah 10 tahun sakit pinggang dan lumpuh, beliau juga mengalami pergerakan yang terhad. Aku perasan masa dia nak naik tangga untuk keputusan di Permatang Pauh 2008

Kalau la perjalanan hidup macam perjalanan keretapi

Antara masalah2 pesakit saraf dan tulang belakang ni.
1. Pergerakan yang terhad
2. Orang sekeliling untuk memahami
3. Kesan psikologi dengan 2 perkara di atas

Antara perkara yang di perlu kan oleh pesakit saraf seperti
1. Sokongan dari keluarga , saudara mara serta orang tersayang. Cuba tingkat kan pengetahuan asas dalam memberi sokongan pesakit saraf seperti membaca. Mengenal pasti kehendak pesakit. Contoh nya pesakit ingin mencapai buku, sebelum pesakit meminta bantuan hulur kan buku, kita dah hulur kan. ha macam tu la.
2. Sentiasa memberi harapan kepada pesakit. Biasanya pesakit akan sentiasa rasa hilang semangat dan sentiasa berfikiran negative. Orang sekeliling harus memberi kata2 semangat serta harapan positif kepada pesakit kerana yang sentiasa fikir perkara2 negatif. Biar kan ruang pesakit mencari makna kehidupan sendiri.
3. Mengurang berat badan bagi menampung badan dengan pergerakan yang terhad. Minggu lepas aku ajak keluarga aku mandi air panas Gadek, Melaka, semalam kakak kate berat badan die kurang brape kilo ntah. Macam banyak je lemak terbakar mase tu hahaha
4. Melakukan rehabilitasi dan senaman ringan seperti berjalan2. ini kerana bila pergerakan yang terhad akan menjadi kan otot badan menjadi lemah. Rehabilitasi atau senaman ringan mampu menambah kekuatan otot.
5. Menggalak kan pesakit untuk meluah kan perasaan. Antara cara paling mudah ialah dengan menulis. Tapi kakak aku bile aku bagi pen dengan buku, die melukis. hahaha. Mungkin die nak tingkat kan seni ukir inai die kot. Bagi aku, ape2 medium pun OK selagi pesakit boleh ekspress kan diri dia.

Petua Mencegah sakit tulang belakang
1. Amalkan postur yang baik dengan memastikan bahagian belakang anda tegak.
2. Gunakan kerusi yang dapat menyokong belakang anda dengan baik.
3. Tidur atas tilam yang sesuai (tidak terlalu lembut) dan elakkan berbaring dengan muka ke bawah.
4. Elakkan daripada duduk, berdiri atau membongkok terlalu lama.
5. Jangan mengangkat beban yang berat dengan membongkok.
6. Lakukan senaman terutama senaman yang dapat menguatkan otot abdomen dan belakang.
7. Jika berat anda meningkat, berusahalah untuk mengurangkannya bagi meringankan beban kepada tulang belakang.
8. Elakkan memakai kasut bertumit tinggi.

Boleh juga baca artikel2 berkaitan sakit saraf dan tulang belakang
- Sokongan keluarga bantu pesakit kronik
- Fahami Pemulihan Pesakit
- Kerosakan pada saraf tunjang boleh sebabkan lumpuh
- Baik pulih anggota
- Sakit Belakang
- Pengaruh Saraf Tulang Belakang dan Gejalanya pada Organ Tubuh

Pengetahuan yang aku kongsi ni penting. Kita tak tahu pun siapa lagi yang akan mengalami masalah seperti ini. Informasi di internet dalam bahasa Malaysia mampu membantu golongan yang tak fasih bebahasa ingeris menambah pengetahuan dalam keadaan seperti ni.

Setiap orang mempunyai masalah, setiap orang akan merasakan masalah sendiri lebih besar dari orang lain, setiap orang juga akan merasakan tiada orang dapat memahami masalah yang di hadapi. Itulah yang semua orang alami

Aku juga harap keluarga aku memahami keadaan sedia ada. Terutama adik2 aku yang agak malas tu hahaha. Dia pun rajin usha blog aku. Semoga semua orang tabah dalam menghadapi dugaan masing2.

*terima kasih Ahmad Zhafri yang sudi kongsi cerita, kalau nak baca click sini

p/s: terima kasih kepada yang memberi semangat

Cahayanika Melaka
Videography Photography Hena design Stationary shop
nuriman@cahayanika.com 019-2678221

Isnin, 1 Disember 2008

10,000 Visitor - eh aku?



Yes minggu ni aku isi dengan rekreasi. Hari ini kene keje. arrghhh nak cuti lagi... sedang aku pening2 fikir kan macam mana nak buat login form connect database dan VB6, tiba2 kepala hotak aku terfikir nak singgah blog aku.Nak jugak tengok brape banyak dah pageload.

kagum punyer pasal, aku pun print screen

Eh dah 10,000 dah page load.Alhamdulillah.... aku memang akan analisis pengunjung blog aku dan cahayanika setiap hujung bulan. Tabiat tu merupakan satu praktik yang baik. Kepada siapa2 yang baru belajar buat website ke, blog ke, flickr ke, amal kan menganalisis statistik pengunjung website anda. Bukan apa ini untuk memasti kan samada laman web tu menyedia kan informasi yang berguna untuk masyarakat. Tapi kan tetiba aku terfikir plak, "Eh aku la page load yang ke 10,000".. wah unik2.....

okeh, sambung kerja lalala

p/s: 2 minggu ni maybe akan banyak menghabis kan masa di hospital . Semoga semua nya berjalan lancar


Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Jumaat, 28 November 2008

Minggu ini tiada kerja - ingin kan rehat

Fuuuoooh..... lame jgak aku mengidam2 kan waktu lenggang di hujung minggu. Aku dah biase buat keje penat, tension2, tak cukup masa dan macam2 lagi. Tapi malam tadi tiba2 je aku rase macam kebingungan. Tak tau plak kenapa. Sebelum ni aku pun pernah bingung jgak sebab kerja banyak sangat. Dalam masa 5 bulan ni aku dah lama tinggal kan diari aku. Minggu ini baru aku gunakan diari aku.

Biasa nya aku akan susun segala perkara2 yang nak di buat setiap minggu. Tapi dalam 5 bulan ni aku cuba asing kan diri aku dengan diari dan cuba mengurus kan kehidupan seharian tanpa bantuan diari. Segala urusan aku susun dalam kepala hotak. Hasil nya, serabut hotak hahaha. Arghh teringin gak beli PDA.

Tak sempat buat semua benda, setiap orang di beri masa 24 jam. Guna kan la dengan baik. Adil kan? setiap orang menerima masa dan waktu yang sama, terpulang la kepada diri sendiri macam mana nak guna kan masa sebaik mungkin. Dah lama baru la sempat nak upload gambar pengantin dari Bukit Palah Melaka. Zamry dan Maszilahwati.

Sepatut nya minggu ni ada 2 majlis untuk di tembak2. Yang pertama majlis kahwin dan satu lagi majlis berkhatan. Macam2 orang sekarang nih, khatan pun nak amik gambar (sebenar nye aku terpikir nak amik gambar tok mudim potong tuut!!). hahaha. Tapi 2 majlis ni di batal kan sebab nak pergi jalan2 dengan keluarga. Pergi mana pun tak plan lagi.

Walau pun penat, serabut dan memerlu kan ilham. Aku suka amik gambar. Kali ni ade la plak gambar aku jadi jurugambar perkahwinan secara candid. Aku dan ayah aku jadi photographer, aku pakai DLSR yang sama model dengan ayah aku. Kitorang baru je beli nikon D80 & SB800 baru. Baru guna 2 kali untuk majlis perkahwinan. Bile aku fikir balik, kenapa la aku beli DSLR ni? aku lebih minat video sebenar nye. Tapi video memerlu kan perbelanjaan yang besar . So lenjan je la DSLR dulu.

Minat mampu mengatasi segala tension, penat, tak cukup masa dan kritikan. Kita akan sentiasa memperbaiki sesuatu yang kita minat. Tiap2 minggu jadi jurugambar majlis kahwin, minggu depan pun ade amik gambar, ye aku minat. Tapi minggu ni aku berminat nak rehat lalalala~

p/s: orang suke buat majlis kahwin waktu cuti sekolah. Selamat berkahwin rakyat Malaysia~

Cahayanika Melaka
Videography | Photography | Hena design | Stationary shop
nuriman@cahayanika.com | 019-2678221

Selasa, 18 November 2008

Rawatan Cakra Alam - Ustaz menipu ke?


Video part 1


Video part 2


Aku baru je bukak email dan terima satu link video you tube dari kawan aku Arep(neorackle), stakat ni die belum jadi Ustaz Arief lagi la. Link video youtube yang die bagi tu aku pun tengok, agak menarik tajuk video tu. Video tu berkenaan dengan Rawatan Cakra Alam di kantoi kan oleh orang Korea.

Cakra Alam ni setahu aku merupakan rawatan tradisional menggunakan tenaga dalaman. Kepada sesiapa yang ingin kan rawatan dari pusat rawatan dalaman ni, fikir2 kan la semula. Sebelum ni aku pernah komen berkenaan dengan sumpah laknat Saiful bukhari yang dia di liwat.oleh Dato Seri Anwar Ibrahim(yang sakit pinggang). Boleh baca artikel di sini. Kadang2 manusia dah tak takut dengan pahala dosa, yang paling teruk ambil kesempatan demi kepentingan sendiri.

Macam mana Ustaz Arief ni boleh kantoi dengan orang Korea? dari video yang aku tengok tu, sekumpulan pengkaji dari Korea datang ke tempat perubatan Cakra Alam, tak susah nak cari di bangunan yang terpampang tulisan Wisma Cakera Alam

wisma cakra alam

Telur selepas di suntik dengan darah

Antara yang perkara yang di bongkar kan oleh pengkaji Korea

1. Rawatan telur
- Golek2 kan telur atas badan pesakit, bila pecah kan telur, konon nyer ada darah kotor.
- Pengkaji Korea bagi telur dari kedai runcit, Ustaz Arif kata "kene guna telur ayam kampung baru jadi". Tapi orang korea tu suruh jugak guna telur dari kedai runcit. Telur kedai runcit tu tak mengandungi darah pun bila di pecah kan (Kantoi)
- Trick - Suntik darah kedalam telur menggunakan jarum halus, kemudian letak plaster kecik untuk menutup lubang kecil tu

Rawatan menggunakan Elektrik ...Bzzztt!!! Bzzzttt!!


Testpen menyala dan padam seiring dengan kaki Ustaz Arief yang kakinya kejap angkat kejap letak

Ustaz tak benar kan selipar tandas nya di scan dengan alat pengesan logam

2. Rawatan Elektrik
- Golek2 kan lampu kalimantang di sekitar anggota badan pesakit, lepas tu lampu akan menyala sekira nya ada cas2 yang tak elok. Guna test pen pun boleh menyala lampu, menanda kan ada pengaliran cas elektrik
- Pengkaji Korea meminta Ustaz guna mentol volt tinggi skit, tapi tak menyala
- Semasa rawatan telur, ustaz tu tak pakai selipar, tapi semasa rawatan elektrik, ustaz tu pakai selipar. Orang korea tu nak scan selipar Ustaz Arief dengan alat pengesan logam, tapi ustaz Arief tak nak.
- Camera man pun nakal. Dia amik gambar kaki ustaz mase tengah on off kan lampu On= 'kaki letak' dan Off = 'Kaki angkat' (Kantoi)
- Tak cukup lagi, bile Ustaz Arief tak ada, orang Korea tu curi2 imbas selipar ustaz tu dengan pengesan logam, dan result dari scanner tu .....tet tet tet (maknanya ada besi dalam selipar tandas tu ) (Kantoi lagi)
- Trick - Dalam selipar tu mengandungi barang electronic yang mampu membekal kan arus elektrik kecil dan tak memberi kesan renjatan pada badan manusia


Curi2 imbas, selipar tandas ini mengandungi logam. Selipar tandas aku 100% getah hahaha

James randi menunjukan kemungkinan alat elektronic di dalam selipar tandas

Aku teringin benar nak tau maklum balas Ustaz Arief bila dikantoi kan oleh orang Korea dan James Randi

Segala trick2 ni di kantoi kan oleh James Randi, sebut betul2 , bukan Ustaz James Randi tau. Dari kenyataan beliau, Ustaz Arief menggunakan trick ahli silap mata. Aku pun tak pasti sama ada Ustaz Arief ni menipu atau tak. Aku tak kisah sangat bile orang Korea perli2 Malaysia. Memang tak boleh nak tutup mulut orang kalau nak perli2 atau kutuk2. Cuma imej Islam tercalar sedikit disitu. Walau apa pun, itu hal Ustaz Arief dengan Allah. Aku harap dia tak ada lah ambil kesempatan(tentang agama) dalam hal2 perubatan tradisional dan perniagaan die . Sekali lagi aku menyaran kan pembaca blog aku, rajin2 la mengkaji dan jangan kedekut untuk berkongsi informasi. Bila rajin mengkaji, tak mudah la nak percaya pada benda2 tahyul

p/s:"
eh.. iman.. aku suke bace blog ko, dgn tenet yg cam hape kt utp pon aku bace,hahaha, update la slalu ye" Bila beberapa kali aku terima ayat mcm ni, semangat plak aku nak tulis blog hahaha. terima kasih .

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 | www.cahayanika.com

Masalah Friendster dan kelebihan Facebook

Bile aku check Friendster account dan aku perasan ni.


Aku pun tak paham ape sebenar nye yang berlaku kat friendster ni? habis semua contact list aku hilang bagai kan biskut chipsmore. 2 3 hari sebelum ni friendster.com mengalami masalah dan aku tak boleh access web tu atas alasan baik pulih laman web. Hari ni aku check acount friendster aku, list contact semua dah hilang, Aku pun perasan ramai jgak complain dengan masalah ni.

Aku sekarang ni lebih gemar menggunakan Facebook. Lebih user friendly la berbanding friendster. kenapa aku pilih facebook sebagai social networking?

1. User friendly - Mula2 susah nak faham jgak macam mana system facebook nih. tapi lama2 best plak
2. Lebih selamat dan kurang spam - System facebook lebih selamat berbanding dengan friendster. Selain spam yang kurang,iklan perniagaan murahan pun tak ada di facebook
3. Design yang simple dan sesuai untuk semua peringkat umur - Aku suggest kat beberapa myspace user guna facebook, dieorang kata facebook simple sangat. bagi aku simple itu sweet :P
4. Tagging system - Whoahohoho my favorite. Bila upload gambar, anda boleh tag muke kawan dan secara automatic gambar tu akan ada di dalam photo akaun facebook kawan anda. System tag ini menjadi kan sesi perkenalan antara satu sama lain lebih mudah.Tak kenal maka tak cinta. lalalala. Kalau tak silap aku Myspace pun ada system tag ni.
5. Cuma check email untuk sebarang notification - Sekira nya ade komen2 atau message dari kawan2 di facebook, anda boleh membaca komen tersebut melalui email .Tak perlu la nak surf website facebook setiap hari. Cukup sekadar check email anda
6. CEO facebook - aku kagum dengan kejayaan CEO muda tu. Dah la pergi office tak pakai stokin, pastu tak hensem plak tu.Tapi die mempunyai pemikiran yang sangat pelik. Kalau nak kenal die baca la artikel berkenaan die kat mane2 sumber

Tapi ade jgak la beberapa perkara yang tak best pasal facebook ni
1. Security check -Agak leceh jugak setiap kali nak add kawan2, kene enter security check. Tapi ini lah yang mengurang kan segala spam dan iklan murahan
2. Kadang2 Lambat load - Kalau anda guna internet yang berkelajuan tahap siput sedut, agak susah la nak surf facebook (mungkin kerana pengguna terlalu ramai melebihi pengguna myspace). Pasti nya UTP mempunyai kelajuan internet yang mampu melimitkan sesi pembelajaran pelajar2 nya. Walau ape2 pun facebook user masih lagi mempunyai alternatif untuk check email untuk sebarang update facebook.

Ramai jugak orang berpendapat social networking (friendster, facebook ,myspace) tak elok kerana terdedah dengan perkara2 yang tak elok. Bagi aku, terpulang kepada individu yang menggunakan system tersebut. Ada je orang buat usrah(aktiviti ilmu) dalam friendster & facebook. Ibarat kalau gune computer jangan la salah guna computer buat benda2 tak elok. Kepada sesiapa yang berfikiran social networking ni tak elok, cuba fikir2 kan kembali dan buka pemikiran dengan dengar pendapat dari pelbagai jenis pihak.

Aku bukan la agen jualan langsung syarikat facebook, tapi sekiranya anda berminat dengan social networking seperti friendster, myspace dan lain. cuba la facebook ni. Sape2 yang dah ada facebook jangan lupe add aku :)

Nuriman Talib's Facebook profile

p/s: satu ketika dulu internet di pandang serong kerana terlalu banyak benda2 tak elok. Selagi korang bergelar manusia, korang mesti rajin berfikiran negatif. Tapi pemikiran manusia mampu menjadi matang, amal2 kan la "think positive" :)

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 |
www.cahayanika.com

Khamis, 13 November 2008

Mkinkah ada lelaki yg sgup mnjga beban lumpuhku??

Baru je tadi aku terbaca ini

9/03/08- mmpi glap sjrh hdupku.lmpuh 1mgu..
12/11/08- mmpi ngeri ulang kmbli.slpas p'bntngan final prjk.tba2 kki brt dan x blh b'jaln.kwn2,ibu dan ayh bnyak mmbantu.mgsung aku.

Aku cuma mendoa kan agar Kakak tak mudah putus semangat. Aku terdiam bila dengar dia tak mampu berdiri semalam. Dengan harapan hamster tu sebagai terapi ketika bosan. Aku tau dia baca blog aku. Dan aku tau dia tak akan putus asa.

p/s: Manusia merancang, tuhan juga merancang.

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 |
www.cahayanika.com

Bahasa dalam Perlembagaan Negara - Malaysia

“PLM menolak alasan (pelajar tidak berupaya memahami soalan dalam bahasa Melayu) itu memandangkan bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan negara ini dan termaktub dalam perlembagaan sejak merdeka. Mereka sudah terdedah pada bahasa itu sejak lahir. Bahasa ini turut diajarkan di sekolah"

“Kementerian pelajaran sewajarnya berasa lebih ngeri dengan tragedi ini berbanding kegagalan pelajaran menguasai bahasa Inggeris kerana bahasa Melayu adalah bahasa perpaduan dan kebangsaan untuk semua rakyat Malaysia,”

“Kita gunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengajaran dan pembelajaran di sekolah bukan kerana ia bahasa rasmi dan kebangsaan mahupun korpusnya, tetapi kerana sudah terbukti fungsinya sebagai bahasa perpaduan rakyat negara ini sejak sekian lama,”

Profesor Sosiolinguistik Bahasa Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Teo Kok Seong,

Kalau tak silap aku, professor tu berbangsa Cina. Boleh baca artikel di sini. Aku sangat bersetuju dengan isu yang di perjuang kan(terbaca kat berita harian). Kalau korang semua perasan Kes bahasa melayu bahasa inggeris ni dah lama dah dari zaman tok nenek. Memang susah nak melaksana satu2 perkara berbanding dengan sesi kutuk mengutuk antara sendiri.

Kalau di tempat aku tinggal (kampung), ape yang aku perasan Melayu India dengan Cina boleh je tegur menegur dalam bahasa kebangsaan. Aku terimbas plak situasi yang berlaku di bandar Melaka. Sekeluarga India nak tanya arah jalan pergi Mahkota Parade pada 2 orang muda Melayu.

India: Exuse me, are you from Melaka?
Melayu: yes , I am from Melaka.
India: Owh thank goodness, may you show us the direction go to Mahkota Parade?
Melayu: er.... er.. (tersipu2, sambil jari menunjuk2 arah)
India: takpe la cakap bahasa Malaysia pun boleh
Melayu: owh yeke, okeh2, untie jalan straight je, dont belok2 . Bla bla bla (ayat last aku reka sendiri)

Itu la penting nye komunikasi dalam masyarakat setempat. Aku tak pernah hina orang melayu yang tak fasih bahasa Kebangsaan, aku akan cuba letak kan diri aku dari sudut positif. Ramai je keluarga sekarang yang gunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa utama. Mungkin ni antara faktor anak2 tak fasih berbahasa Melayu. Boleh je cakap omputih tapi jangan sampai abai kan bahasa Malaysia sudah.

Jadi isu lama ni masih lagi jadi igauan dalam Malaysia. Sape lagi yang mencorak kan pemikiran rakyat kalau bukan pemimpin? Penting woo dalam nak melantik pemimpin ni. Dalam dunia ni memang ada je orang gila kuasa. Dalam negara siapa pemimpin yang menggunakan bahasa Malaysia dengan baik? aku perasan ada, tapi malas nak sebut.

English memang dah jadi satu keperluan bahasa yang perlu di kuasai, tapi dalam konteks memaju kan negara, Bahasa Malaysia perlu di fahami.Kan ke pelik bunyi nye kalau orang Malaysia sendiri tak boleh berbahasa Malaysia. Tapi Isu yang di bangkit kan Prof di atas bukan lagi bahasa, tapi PERPADUAN.

"Aku sayang Malaysia"

p/s: aku terbeli hamster kat pasar malam, walaupun aku tak pernah minat kat hamster. Tapi aku beli sbb nak hadiah kan kat orang yang aku sayang :)


nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 |
www.cahayanika.com

Ahad, 9 November 2008

Budak Melaka - Din dan Paker

Minggu kali ni, di kunjungi mereka :)


nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 |
www.cahayanika.com

Sabtu, 8 November 2008

Hukuman tanpa siasatan - Rokok punya pasal

Kalau sebelum ni aku mencerita kan tentang rokok, kali ni pun nak kongsi jugak serba sedikit cerita tentang rokok. Semalam waktu tengah makan ketupat, ibu cerita la pasal kawan adik aku kene hukum dengan ayah die sebab rokok. Aku pun tertarik la dengan tajuk tu, dan aku tanya dengan lebih lanjut lagi.

Rokok di dalam beg
Ibu bagitau, semua nya di sebab kan rokok. Kawan adik aku tu kene hukum dengan ayah dia sebab terjumpa kotak rokok dalam beg sekolah Sebagai seorang bapa,sapa tak berang bila tengok anak simpan rokok dalam beg sekolah. Si bapa pun menghukum si anak.

Di Ikat dan tidur luar rumah
Apa agak nye hukuman yang setimpal kepada budak sekolah menengah yang membawa rokok? Kawan adik aku tu selepas di marah dengan teruk, tangan dan kakinya di ikat dan di biar kan si anak tidur di luar rumah. Budak tu tidur di luar rumah, akibat nya, pergi sekolah dengan banyak kesan gigitan nyamuk. Budak tu terpaksa tunduk kan muka kalau orang lalu lalang di rumah nya kerana dia malu dalam keadaan terikat. Dia nak lerai kan ikatan, takut kene hukuman yang lagi teruk. Beri penjelasan mak dengan ayah tak nak faham plak. Jadi dia terpaksa akur dengan hukuman tu.

Pengalaman di hukum
Keesokan hari nya di sekolah adik aku tegur kenapa banyak sangat tompok2 kat muka, tangan dan kaki? Budak tu cerita kan segala2 nya dan dia sendiri pun tak tau macam mana rokok tu ada dalam beg sekolah dia. Ayah budak tu seorang guru disiplin tapi tak dengar langsung penjelasan anak dia tentang rokok tersebut. Adik aku tahu budak tu memang baik dan tak merokok. Tapi disebab kan rokok tu, dia mendapat pengalaman kene ikat, tidur diluar rumah , malu dengan orang dan kene gigit nyamuk. Tahukah anda nyamuk merupakan haiwan pembunuh paling bahaya di dalam dunia?

Si penyimpan rahsia
Budak tu pun cerita pengalaman dia kat adik aku dan suruh jangan bagitau siapa2, lepas tu adik aku cerita kan kat ibu aku dan suruh ibu aku jangan bagitau siapa2, last2 ibu aku cerita kat aku dan tak suruh pun aku jangan cerita kat siapa2. Jadi aku nak kongsi la sebagai tauladan. Kepada siapa2 yang bergelar bapa atau bakal bergelar bapa satu hari nanti, tolong jangan abai kan penjelasan anak2. Jangan fikir anak2 kecil tak mampu berfikiran besar. Jangan la menghukum tanpa memberi peluang anak untuk memberi penjelasan.

Seperti konsep Internal Security Act (ISA), Akta keselamatan dalam negeri Malaysia, si tertuduh boleh di hukum atas arahan menteri tanpa bicara. Pasti nya ada ramai tahanan ISA menerima situasi yang sama seperti kawan adik aku tu. Dihukum dan segala penjelasan tidak dihirau kan. Berkesan ke ISA sekira nya orang yang berkuasa tu tak bertanggungjawab?

Sekadar berkongsi cerita tauladan, wallahualam

p/s: Aku dulu kecik2 selalu kene pukul, tapi bukan kene dera. Paling aku tak suka kene pukul dengan getah paip, adeh.... tapi memang aku nakal pun dulu. no wonder lalalala

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 | www.cahayanika.com

Khamis, 6 November 2008

Semput di hari tua - Merokok

Aku nak berkongsi sikit tentang merokok. Aku memang suka berkongsi perkara yang pernah aku alami, berkongsi pengalaman itu mampu meningkat kan kesedaran masyarakat setempat. Kali ni aku tertarik nak share pasal merokok. Sebab ape? Aku terbaca blog Adek Nurul pasal rokok. Selain tu aku terjumpa plak gambar di bawah, setia aku menunggu gambar rokok di bawah habis. hahaha


Hari tua yang lama
Nenek aku dulu seorang perokok, mantap tu rokok Malboro di hisap. Tapi atas usia nya yang kian meningkat paru2 dia tak mampu untuk berfungsi dengan baik. Mungkin mase muda tak sangat mengalami kesan2 merokok. Antara kesan2 yang nenek alami ialah semput dan susah untuk bernafas. Doktor ada beritahu, ketika muda Sel dalam badan kita masih lagi aktif untuk menyembuh kan anggota2 atau sel2 badan yang rosak. Pada umur emas, badan kita tak akan mampu untuk membaiki sel2 rosak. Kesan nya perokok akan mengalami sesak nafas di hari tua.

Suatu penyiksaan suatu hari nanti

Aku rajin jugak tegur kawan2 yang merokok supaya berhenti merokok. Aku faham jugak yang dieorang ada niat nak berhenti. Tapi tak boleh. Kebanyakan nye ramai tak boleh berhenti merokok. Tak pasti plak dieorang tahu ke tak yang dah tua nanti mereka akan alami sesak nafas berpanjangan. Secara jujur nya aku lihat sesak nafas berterusan ni menyiksakan. kalau tak percaya cuba anda bernafas secara perlahan2. Itu pun dah cukup untuk buat kita tak selesa.

Imam pertama kampung Paya Dalam
Aku jumpe dengan imam pertama di kampung aku Embah Ehsan(orang jawa, belajar kat arab), beliau seorang yang terer dalam bab2 Al Quran, sampai kan die cerita pasal kisah nabi yusuf kat aku pun dalam versi Quran. Atuk tu dah berumur 70 nak masuk 80, rajin menghisap rokok. Aku tanya, "Atuk sihat ?" "Eh! atuk kuat lagi ni nak suruh atuk joget pun boleh, tapi kalau atuk pergi mana2 , atuk mesti bawak ni" atuk tu cakap sambil keluar kan spray (ubat) semput dia. Aku macam agak pelik, biase nya asap rokok akan membuat kan orang semput tak selesa, tapi atuk semput2 pun masih hisap rokok. hohoho ntah la

Ikut la kempen Paklah

Kepada yang dah pasang niat nak berhenti merokok tu, bagus la. Terus kan. Rokok pun dah mahal sekarang, dari beli rokok baik belanja aku makan. Perut aku pun boleh jadi kenyang. Ada je orang lain berjaya berhenti dari merokok. Ikut la kempen pak lah, "TAK NAK MEROKOK". Mungkin perokok ada pandangan tersendiri tentang rokok. Aku bukan la doktor, dan tak bertapa tahu perasaan perokok. Kalau ada sebarang respon dari penggemar rokok, boleh la kongsi bersama

p/s: Waktu ponteng sekolah rendah, mandi parit . Aku sorang je tak hisap rokok dari ramai2 yang ponteng. Aku rase macam nak hisap jugak waktu tu, tengok mcm best. Belum sempat nak hisap Cikgu Habsah serbu, dan aku bersama kawan2 menerima hukuman di bilik guru besar. hahahahaha

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 | www.cahayanika.com

Rabu, 5 November 2008

Kesalahan pada satu form - VB6

Nuriman,

I've few finding and queries to ask regarding the code you implemented for Access version. Hope you can give me a good explanation on the implementation you have done below.

1) FORM -> Private Sub Form_Load() , may I know why you apply code below? What is the function for it..

Set rsTemp = RunQuery(dbBackupLCDLabel, "CountSNinDataLog", cboWo.Text)
With rsTemp

If Not .Fields("CountOfSerialNumber") > 0 Then
'Enter Serial Number
msg = "Enter previous valid SN to continue your printing, or cancel to set running number to 0001 "
frmSNo.Show vbModal
Exit Sub
End If

End With

2) Private Sub EnabledField(strInt As Integer), found not following the SQL version. What is the reason for EnabledField(0), set for condition below.
When does this condition apply?

g_sn = Format(Val(g_runNo) + 1, "0000")
txtSN.Text = g_sn

- This will result future if anyone reuse EnableField(0) for other condition will cause g_sn increse incorrectly in frmPrinting.

3) When user key in for authentication pwd to change Panel Warranty in frmPrinting, why display 'Reprint' caption in FrmPwdAuth for frmPrinting.

4) Public Sub UpdateAlligntment(). Pls note to use query in correct condition

Dim dbTemp As Database
Dim qryTemp As QueryDef
dbName = strPath & dbBackupLCDLabel
Set dbTemp = DBEngine.Workspaces(0).OpenDatabase(dbName)
Set qryTemp = dbTemp.QueryDefs("UpdateAllignment")

qryTemp.Parameters(0) = txtVertical.Text
qryTemp.Parameters(1) = txtHorizontal.Text
qryTemp.Parameters(2) = CStr(g_YHorizontal) <= why use to pass in where condition for g_YHorizontal for update. Instead of: UPDATE Allignment SET Allignment.XVertical = [XV], Allignment.YHorizontal = [YH] 6) Private Sub cmdPrint_Click() -> call RunningNo() function how system assign g_runNo to be 0001 OR increase previous runningno + 1?
a) What will be indicate for and serve what purpose of it?

enterRunNo = 0 'entered SN is clear

b) What will be indicate for and serve what purpose of it?

g_runNo

c) Private Function RunningNo(), enterRunNo = 1
currentdate = Format(Right(years, 2), "00") & Format(Month(Date), "00") & Format(Day(Date), "00")
Set rsTemp = RunQuery(dbBackupLCDLabel, "LastSNRecordSet")

If Left(rsTemp.Fields("LastRecord"), 6) = currentdate Then
g_runNo = Mid(rsTemp.Fields("LastRecord"), 7, 4)
ElseIf enterRunNo = 1 Then < = when will this highlite in Green condition to be apply? g_runNo = Mid(g_SNo, 7, 4) Else g_runNo = 0 End If 7) What is the usage of variable TotalPrint = TotalPrint + 1? When will this variable be apply on... 8) Private cmdPrint_click(), found save record after printing still not following in SEQUENCE If confirm = vbYes Then => The squence logic to save should BE
If for (vbYes):
1st step: Call StoreData
2nd step: Check how many SN by WO already printed for closure WO status tracking ( to be update the WO status)
There is 2 ways :
* (1) To be update PrintedQTY 1st then retrive Printed & QTY from table together to do checking
* (2) To be count tb_LCDDataLog of opt for 'Backup Print' if this matches with Qty Or Printed Qty
(with this logic it need to update the PrintedQTY 1st in WorkOrder table)
-> IF check count Printed Qty = Qty
Call EnabledField(0)
Call Form_Load

-> ELSE not tally
=> Getdate() to check is system date still is new date or old date
=> IF Getdate still same with prev txtDt.text value then
- Logic should filter by today date (current date) to get max serial numb and retrive 4 digits + 1
- Then assign txtSN.text = strSerialRun (4 digits - after increment) and txtDt.text = to getdate()
ELSE
- Not same then txtDt.text need to assign with new date and txtSN.text = 0001
- Due to new date assign and reset a new running no starting 0001

else if for (vbNo): Follow logic for SQL version

9) Under Private cmdPrint_click(), why must be PRINTED >= QTY for below code? Instead of PRINTED = QTY then update close status in WO

'condition when printing meet the quantity needed
If printed >= qty Then
Status = "Closed"
End If


If you not understand do come to me for further clarification.

Thanks.


Ini baru kesilapan satu form, ade banyak lagi form yang belum buat pembetulan.... siyes minggu ini aku agak rapat dengan tensi, minggu lepas pon berkawan dengan tensi jugak. Bulan lepas pun same. Aku memang berkawan rapat dengan tensi hahaha. Walau macam mana pun, kehidupan kita semua tak akan terlepas dari berkawan dengan tensi. Ubah pada sudut positive, jadi kan tensi sebagai kawan dalam memaju kan diri. InsyaAllah... arrgh tensi nye

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 |
www.cahayanika.com

Selasa, 4 November 2008

Sepit baju di wordpress




Kami sudah ada wordpress. Ape itu sepit baju? nanti aku share kan info tentang sepit baju.



Gambar di atas merupa kan salah satu gambar terawal sepit baju. Model Amirul Azizi, juga dikenali paker. kebolehan mampu terbang di dalam bilik


nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 | www.cahayanika.com