Isnin, 18 Ogos 2008

Negeri Kelantan dan Terengganu Malaysia


firstly nak ucapkan terima kasih kat paklang yg sudi taja cost pergi balik kelantan. mmg kali pertama aku g negeri kelantan dan terengganu. ini menjadi kan negeri yg aku x penah pegi lg ialah, Penang, Sabah dan Sarawak.(kalo ade sape2 yg nak taja bleh la inform aku ye kih kih kih)

nak di mula kan cerita , "trut..trut....trut!!!"(bunyi telepon mase aku nak naik bas), "Hello, iman x bawak camera eh" ibu aku call. aku pon bgtau kat ibu "xpe la bu, td iman soh azam yg bawak kan , tertinggal la tu"...selepas itu aku cuba sedaya upaya membuat adik aku rasa bersalah muahahaha. aku kan abang. argh... aku dah la suke travel sambil amik gambar

sampai kelantan first place skali g tempat serunding production. aku x ingat plak ape name pengusaha tu. tp aku kagum tgok pengusaha serunding nih. label paket serunding dieorg sumer print atas kertas biase. nampak paket plastik tu xde la nampak exclusive sgt(serunding di isi dlm plastik biase). tp adat la, dalam jd usahawan, mula2 mmg la pakai kertas biase, bile dah maju nanti buleh la gune plastik cetakan sendiri.

ape yg aku suke sal Kelantan n Terengganu ni, ramai org meniaga. masing2 ade brand sendiri plak. ade aida butik la, keropok wan kamis, sutera al amin, batik anika pon ade. biase nye org xnak berniaga sbb meniaga ni x femes, kebanyakan nye nak keje dgn company besar2. mula2 brand sendiri mmg la org x brape kenal, nak mencapai tempoh matang utk satu2 brand bukan nye mudah.yela nak jaga quality lg. aku sangat sokong sgt kepada pengusaha2 yg ade brand sendiri. ni akan menjadi kan persaingan sihat dalam berniaga. mane la tau akan datang, mat saleh sume berminat nak beli baju batik, sutera, tudung, dan keropok lekor dari Malaysia. pengusaha tempatan masih lg belom rancak dalam peringkat antara bangsa. aku percaya perngusaha akan matang dalam bersaing. antara contoh pengusaha batik yg aku kenal Gori ,atau pon Khairul Anwar Azahari. g la tgok website die suterasilk.com . kalau borak dgn die, mmg citer business je die. dari die gak la aku blajar mcm mane nak bg business card dkat org laen,(mase casfumal 2008) aku dulu agak segan nak bg business card kat org laen. kini x lg lalalalala~




aku sronok g sane bile borak dgn peniaga sana, kalo time beli barang, nak mintak kurang aku cakap xde "pitih " wahahahaha,antara soalan2 aku lontar kan kat sana, pakcik start meniaga mcm mane?, ade brape cawangan?, susah x meniaga?, kenapa meniaga? er pakcik ade anak prempuan?. masing2 ade jawapan masing2, yela bende tu subjective utk dibincang kan. ada satu tempat kat terengganu, tempat nih jual kropok lekor tepi pantai. aku g la amik gambor 2 tiga keping gune camera pakteh Ipin. lepas tu aku jalan2 la kat tepi pantai, ade makcik tgh makan nasik, aku pon tegur la (Budi Bahasa Budaya Kita). bermula la borak2 yg panjang. cerita sedari anak skolah, kepahlawanan negeri melaka dan juga kisah2 dongeng. dalam cerita punya cerita , aku pon prasan tempat pondok makcik tu kelapa punye la besar, (aku pon buat2 tanye, konon mcm nak mintak la).pastu makcik tu bg aku dua bijik kelapa utk buat benih. masuk dalam bas ramai plak pengkritik bebas "Org laen beli kropok lekor, dak Man bawak kelapa terengganu "... aku cakap, ni cendera hati ni, makcik nelayan tu bagi wakaka.

banyak gak la perkara yg muhasabah aku mase g ikot rombongan tajaan tu. antaranya pembakar semangat utk jd usahawan. selain tu ape yg aku nampak, setiap tandas yg aku g, sume kene bayar paling kurang 20 sen, walaupon tandas tu mcm seminggu x basuh. sekali lg aku nampak rakyat terbeban dgn kos sara hidup yg tinggi.... ape akan jd kalo anda nak kencing tp xde 20sen? pemikiran sesetengah masyarakat masing cetek lg, masih x mampu lg menjana duit sendiri dgn strategi yg btol.

ha aku nak citer skit berkenaan isu kemasukan pelajar bukan melayu kat UiTM, memandang kan chedet pon olah kan isu ni . nak tanye mane semangat Malaysia? sampai bila nak pakai tongkat? Pak Teh aku bekas student UiTM pon setuju supaya student bleh bersaing dari berbilang bangsa. kalo bersaing sesame sendiri je ibarat sekolah yg terdiri dari satu kampung je. aku skolah rendah dan skolah menengah kat kampung , bile masuk UTP, mcm2 jenis org aku jumpe, mcm2 bende aku blajar. housemate pon ade 2 org cina (yg kepala hotak x brape btol sgt wakakaka), we respect each other. makan McD same2, buka puasa same2 ( Zhan peng dgn Kian makan je walaupon blom masuk waktu berbuka), rai kan tahun baru cina sama2. ... harap orang ramai jgn cepat melatah dgn cucukan media massa skarang nih. waktu mase isu ni berbangkit, wartawan tanya pendapat Paklah, Najib, Syed amid albar... aku punye la tunggu bile la MB selangor nak bg pendapat. last2 mmg xde kuar pon pendapat dari MB selangor tu.kene perli lg adala. as alternative, aku pon baca la banyak artikel pasal nih. semoga kita perbetol kan balik pemikiran masing2.

"Aku Sayang Malaysia"

p/s: im not perfectionist, im looking for continues improvement

3 ulasan:

  1. oi sia2 ko kwn ngn org2 terengganu kalo x apply ape yg ko dgr dr kitorg.haha

    p/s:awek kalte tganu lawa2 kn?lalala

    BalasPadam
  2. aku jatuh cinta dgn klate n ganu wahaha

    BalasPadam
  3. org paling ensem dalam V5F20 Ogos 2008 10:28 PG

    lalalala...~

    BalasPadam