Selasa, 18 November 2008

Rawatan Cakra Alam - Ustaz menipu ke?


Video part 1


Video part 2


Aku baru je bukak email dan terima satu link video you tube dari kawan aku Arep(neorackle), stakat ni die belum jadi Ustaz Arief lagi la. Link video youtube yang die bagi tu aku pun tengok, agak menarik tajuk video tu. Video tu berkenaan dengan Rawatan Cakra Alam di kantoi kan oleh orang Korea.

Cakra Alam ni setahu aku merupakan rawatan tradisional menggunakan tenaga dalaman. Kepada sesiapa yang ingin kan rawatan dari pusat rawatan dalaman ni, fikir2 kan la semula. Sebelum ni aku pernah komen berkenaan dengan sumpah laknat Saiful bukhari yang dia di liwat.oleh Dato Seri Anwar Ibrahim(yang sakit pinggang). Boleh baca artikel di sini. Kadang2 manusia dah tak takut dengan pahala dosa, yang paling teruk ambil kesempatan demi kepentingan sendiri.

Macam mana Ustaz Arief ni boleh kantoi dengan orang Korea? dari video yang aku tengok tu, sekumpulan pengkaji dari Korea datang ke tempat perubatan Cakra Alam, tak susah nak cari di bangunan yang terpampang tulisan Wisma Cakera Alam

wisma cakra alam

Telur selepas di suntik dengan darah

Antara yang perkara yang di bongkar kan oleh pengkaji Korea

1. Rawatan telur
- Golek2 kan telur atas badan pesakit, bila pecah kan telur, konon nyer ada darah kotor.
- Pengkaji Korea bagi telur dari kedai runcit, Ustaz Arif kata "kene guna telur ayam kampung baru jadi". Tapi orang korea tu suruh jugak guna telur dari kedai runcit. Telur kedai runcit tu tak mengandungi darah pun bila di pecah kan (Kantoi)
- Trick - Suntik darah kedalam telur menggunakan jarum halus, kemudian letak plaster kecik untuk menutup lubang kecil tu

Rawatan menggunakan Elektrik ...Bzzztt!!! Bzzzttt!!


Testpen menyala dan padam seiring dengan kaki Ustaz Arief yang kakinya kejap angkat kejap letak

Ustaz tak benar kan selipar tandas nya di scan dengan alat pengesan logam

2. Rawatan Elektrik
- Golek2 kan lampu kalimantang di sekitar anggota badan pesakit, lepas tu lampu akan menyala sekira nya ada cas2 yang tak elok. Guna test pen pun boleh menyala lampu, menanda kan ada pengaliran cas elektrik
- Pengkaji Korea meminta Ustaz guna mentol volt tinggi skit, tapi tak menyala
- Semasa rawatan telur, ustaz tu tak pakai selipar, tapi semasa rawatan elektrik, ustaz tu pakai selipar. Orang korea tu nak scan selipar Ustaz Arief dengan alat pengesan logam, tapi ustaz Arief tak nak.
- Camera man pun nakal. Dia amik gambar kaki ustaz mase tengah on off kan lampu On= 'kaki letak' dan Off = 'Kaki angkat' (Kantoi)
- Tak cukup lagi, bile Ustaz Arief tak ada, orang Korea tu curi2 imbas selipar ustaz tu dengan pengesan logam, dan result dari scanner tu .....tet tet tet (maknanya ada besi dalam selipar tandas tu ) (Kantoi lagi)
- Trick - Dalam selipar tu mengandungi barang electronic yang mampu membekal kan arus elektrik kecil dan tak memberi kesan renjatan pada badan manusia


Curi2 imbas, selipar tandas ini mengandungi logam. Selipar tandas aku 100% getah hahaha

James randi menunjukan kemungkinan alat elektronic di dalam selipar tandas

Aku teringin benar nak tau maklum balas Ustaz Arief bila dikantoi kan oleh orang Korea dan James Randi

Segala trick2 ni di kantoi kan oleh James Randi, sebut betul2 , bukan Ustaz James Randi tau. Dari kenyataan beliau, Ustaz Arief menggunakan trick ahli silap mata. Aku pun tak pasti sama ada Ustaz Arief ni menipu atau tak. Aku tak kisah sangat bile orang Korea perli2 Malaysia. Memang tak boleh nak tutup mulut orang kalau nak perli2 atau kutuk2. Cuma imej Islam tercalar sedikit disitu. Walau apa pun, itu hal Ustaz Arief dengan Allah. Aku harap dia tak ada lah ambil kesempatan(tentang agama) dalam hal2 perubatan tradisional dan perniagaan die . Sekali lagi aku menyaran kan pembaca blog aku, rajin2 la mengkaji dan jangan kedekut untuk berkongsi informasi. Bila rajin mengkaji, tak mudah la nak percaya pada benda2 tahyul

p/s:"
eh.. iman.. aku suke bace blog ko, dgn tenet yg cam hape kt utp pon aku bace,hahaha, update la slalu ye" Bila beberapa kali aku terima ayat mcm ni, semangat plak aku nak tulis blog hahaha. terima kasih .

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 | www.cahayanika.com

22 ulasan:

  1. wow..~pembongkaran y sangat menarik..patut a aku x berapa nk suka sgt tgk rancangan majalah tv3 masa diorg buat liputan ttg cakra ntah ape ni..haha

    BalasPadam
  2. bkn dah lame ke kantoi dorg menipu?aku rse dah tau lame.dorg neh kalo menipu xyah a gne name ustaz.wat malu je

    ala yg ckp suke bace blog ko tuh kroni ko,boleh la.politik wang.wakakaka

    BalasPadam
  3. giler ar menipu tak agak-agak. kesian wang orang2 yang desperate nak sihat ni bagi kat dia..

    BalasPadam
  4. Correct me if I'm wrong, but isn't believing in these kinds of things against Islam's teachings? Esp. things like bomoh and all these "miracle cures", etc... I thought only prophets are capable of performing miracles?

    I've noticed that quite a majority of Malay people are quite selective about which teachings of the Quran they want to believe in, and which they don't want to.

    And people are so gullible, believing in all this rubbish. People already have such a negative perception of Islam nowadays, and things like this really don't help at all. =___=

    BalasPadam
  5. Holikrep..hahaha..kasut dah ada gadget. Ini sudah sama taraf dengan James Bond. Kat mane die order ni? Asadi special edition? Apa jadi kalo die g masjid..pas tu org curi selipar tuh. AdakahPusat Perubatan Putar Alam dai tak boleh nak beroperasi?

    Shira, there are few types of miracles can happened to human. There are mukjizat (for prophet only), irhas (for prophetonly), maunah, karamah and maunah. These are gifts from Him.

    manakal istidraj, sihir & syawazah. Perkara2 miracle yg berlaku akibat ajaran sesat etc...

    BalasPadam
  6. siyes aku baru tau sal penipuan ni, aku memang dah tau trick telur keluar darah tu suntik dengan jarum halus. Tapi yang elektrik2 tu aku tak pasti , tapi kebenaran tetap tak akan berubah. Biasa nya benda2 perubatan memang orang selalu ambil kesempatan.

    Shira kalau kat kampung aku, memang ramai orang masih percaya dengan bomoh2 nih. Tak terkecuali sedara mara aku hahaha. Kebiasaan nya orang2 yang percaya ni orang2 yang kurang buat research atau pun tak banyak dengar pendapat orang(percaya bulat2 je). Akhir nya pemikiran sempit yang mempengaruhi keputusan sendiri.

    Tentang perkara macam ni against (bertentangan) dengan Islam memang betul pun Shira. Sekira nya melibat kan pemujaan benda2 lain ke, ilmu hitam ke memang salah dalam Islam. Sekira nya perubatan guna ayat Quran, tak ada percaya benda2 lain dan tak bertentangan ajaran Islam (Meluas sangat benda ni) tak salah berubat tradisional. Susah jugak nak kenal pasti orang yang mengambil kesempatan ni, jaga2 jela

    Untuk proses memecah pemikiran satu2 kelompok, sangat la susah dan mengambil masa. Walau pun Cakra Alam ni kuar TV, tak semesti nye betul benda2 ni. Dulu kecik aku percaya bulat2 Cakra Alam nih hahaha. Al maklum la rumah tak ada internet lagi. Sama2 tingkat kan daya pemikiran dengan cara sendiri

    p/s: achan, g masjid pakai selipar tu tak bleh amik air semayang dalam kolah, sume kene renjatan hahaha

    BalasPadam
  7. Teknik rawatan dia mmg kantoi.

    Tapi teknik lain aku x pasti dan no komen.

    Btw, aku dapat tau Uncle Seeker ada saman Cakra Alam RM5juta sebab rawatan dia telah menyebabkan sorang budak meninggal dunia dek ramuan dia yang songsang.

    Padahal budak tu kena meningitis.

    X tau la betul ke x.

    Mngkin sape2 blh konfirmkan isu ni.

    BalasPadam
  8. Gune la care rawatan psikologi Main Puteri

    Hanya di http://anak-wartawan.blogspot.com/

    BalasPadam
  9. Harem no jutsu penipu..
    Aku dgr die dah la charge org mahal, beratus-ratus..
    Pastu gune name Islam pulak tu..
    Mmg x gune punye Ustaz. Mcmane dpt title Ustaz ntah.. Sijil agama palsu nih....

    BalasPadam
  10. apsal seme org mesia yg xpasan langsung sbelom ni?
    badan agama kt mesia ni xpenah siasat ke pusat perubatan islam ni menipu ke hape?
    huhuhh

    BalasPadam
  11. muke pon mapley..
    nasib baik die x wat roti telor ayam kampung..
    wakakaka..!!
    bodo sial lu wahai ustaz..

    BalasPadam
  12. KITA TAK BOLEH MENERIMA BULAT2 KISAH YANG DI UTARAKAN ORANG KOREA TU....KALAU BETUL CAKRA ALAM TU MENIPU.MENGAPA SAUDARA ATAU YANG LAIN KENA TIPU TAK BUAT REPORT POLIS!!!!!!!!KAJIAN SAUDARA TAK LENGKAP!

    BalasPadam
  13. satu pembongkaran yang hebat..kalau betul la tercalar la imej ustaz..macam cara orang nak cari dua kan

    BalasPadam
  14. Terima kasih kepada Anonymous yang memberi komen lain dari orang lain. Dan saya setuju kita tak boleh menerima kajian orang korea dan Rames randi tu bulat2 dan tak semua orang kene tipu akan report polis.

    Pertama sekali saya nak tekan kan,
    1. Saya sendiri tak tahu Ustaz ni menipu atau tak.Boleh baca artikel 2 kali atau lebih sampai faham.
    2. Saya bukan membuat kajian sepenuh masa. Tetapi sentiasa mengkaji membaca banyak benda
    3. Dalam article, saya tak memburuk kan atau memalu kan ustaz tu. Saya ulas video tu pun untuk ajak orang berfikir. Sekira nya Ustaz tu benar, die akan menegak kan benda yang benar. Biar kan la urusan die dengan Allah.

    Kisah ni dah pun di siar kan di 360 ,mazidul akmal. Boleh baca blog dia di Sini. Banyak orang komen2 dan memberi link2 video untuk pendedahan 360.

    Saya pun tengok di youtube 360 tu, Ustaz tu kata, "Mana ada bunyi, itu selipar biru ke?". Kalau saudara perasan, Ustaz sendiri yang tak nak selipar die di imbas. Kemudian Ustaz tu boleh membuat andaian orang yang upload video tu ingin fitnah die. Sedang kan orang yang upload video tu tak kenal pun ustaz .Boleh tengok artikel dan video 360 di sini.

    Sama2 renung kan, dan jauhi mentaliti percaya dengan bomoh2 atau pun ajaran2 pelik , contoh nya MLM (bukan multi level marketing ye).

    p/s: Nabi Muhammad tak pernah memalu kan orang dalam menyampai kan ajaran Islam (berdakwah). Saya pun tak suke orang yang memalu kan orang

    BalasPadam
  15. bagi aku satu jer... bukan nak memfitnah atau apa...

    sebab kita ada dengar mereka yang berubat SEMBUH... sebabnya... kuasa kepercayaan atau psikologi sendiri... bila percaya akan sembuh... insya-Allah sembuh...

    kira point baik utk CA nie beri keyakinan atau kekuatan psikologi lah... hehehe

    BalasPadam
  16. kimak nyer keling

    BalasPadam
  17. sy penah hadir kepusat tesebut di cheras menemani kawan utk berubat..mmg ramai orang yg hadir utk berubat,dan juga yg hadir utk melakukan pengisian tenaga dalaman seperti "tenaga batin" yg mampu menjadikan kita kebal dan sebagainya,beserta dgn yuran tertentu..

    selepas melihat you tube ttg kajian oleh org korea tu..perasaan was-was mula timbul..sebabnya jika di lihat dari gerak geri ustaz sewaktu hendak di scan..dan permintaan penggunaan telur ayam yang di beli dari luar..beliau mula menunjukkan ciri-ciri org yang menipu..bahkan bahasa badan nya pun kita boleh lihat yg beliau cuba utk menyembunyikan sesuatu..kalau bagi pada penganalisis jenayah,,saudara kamal affendi dia bole tafsirnye lah..

    dan yuran serta kos utk berubat di situ mmg agak tinggi..sy dgr kalau nak amik tenaga batin tu dlam rm 300...manakala utk berubat pula tidak kurang rm 150 keatas sahaja..serius beb..sy tya sendiri kat kaunter tu..mcm klinik lak...pendapat sy kalau betul nak berubat..tak perlu nak kenekan bayaran yg tgi..sebab yg dtg pun bukan org senang2 sgt..datang pun jauh2..kalau sihat takpe la..kalau tak pecte kan...tak ke mengundang sumpah seraah org jer..
    org tua-tua kata kalau berubat dan dikenakan bayaran tertentu..mmg tak berapa nak mujarab lagi la..

    kita tak bole nak melabelkan semua bomoh dan pengamal perubatan ni tipu-tipu belaka..ada sesetengah yg benar..menggunakan ayat2 suci al-quran..dan sesetengah mereka mendapat anugerah dari Ilahi..golongan ni kalau betul2 mereka tidak mengenakan bayaran2 tertentu dan berapa iklhlas nak bagi je la..

    kita kene balance kan dia antara kedua2 cara perubatan ini..bah kan ada penyakit yg tak dapat discan oleh doktor2...dapat di pulihkan oleh mereka ini..contoh kalau org kne histeria,,tak kan nak bwk g hospital kot..pe dia leh buat..belum dan nak tya pesakit doktor dah kne tempeleng..

    ini semua pendapat dan pengalaman atas apa yg sy lalui..jd apa2 pun tepuk dada tya selera...kita fikirrr la sendiri..

    salam.....

    BalasPadam
  18. Memang dia menipu. Siapa siapa yang dah terkena, sila buat repot polis ya. Siapa siapa yang kenal and sokong arief, sila minta dia saman saya ya.
    Oh ya, bukan membuka aib, tetapi memelihara kedaulatan dan maruah gelaran "ustaz".

    kamal fnd hashim
    019-2109999

    BalasPadam
  19. sblum org malysia 'jugment'kan ustd mhmd arief.cuba tgok betol2 dlm vdeo tu.adakah itu kaki sbnr ustad tsbut (on of).jgn ckp ustd ni tipu.video yg tipu.xda bukti itu kaki ustad yg on of kn tu.ini trik kamera dan slipar yg dlm vdeo tunjukan slpar yg dgunakn ustd tp kn slpar yg sma bole dbeli oleh korea kparat!tu kat kedai.ini fitnah gila babi yg mburuk2n ustd tsbut.org kita ni tgk je video trus pcya bulat2 knp la bodo sgt.hanjing yg pcya video ni benar(apa yg korea ni buktikn)aku pun boleh buat.!ini cuma trik korea guna kamera je.apalah! sblum org malysia 'jugment'kan ustd mhmd arief.cuba tgok betol2 dlm vdeo tu.adakah itu kaki sbnr ustad tsbut (on of).jgn ckp ustd ni tipu.video yg tipu.xda bukti itu kaki ustad yg on of kn tu.ini trik kamera dan slipar yg dlm vdeo tunjukan slpar yg dgunakn ustd tp kn slpar yg sma bole dbeli oleh korea kparat!tu kat kedai.ini fitnah gila babi yg mburuk2n ustd tsbut.org kita ni tgk je video trus pcya bulat2 knp la bodo sgt.hanjing yg pcya video ni benar(apa yg korea ni buktikn)aku pun boleh buat.!ini cuma trik korea guna kamera je.apalah!

    BalasPadam
  20. Runningman korea boleh pulak hangpa taksub, perubatan untuk menyembuhkan penyakit pulak kena kutuk. Dah faham orang korea ni pandai trick video. Semua percaya bulat2. Kalau lagu tu, jangan la percaya pada air yasiin sebab ia cuma air biasa jer. Lagi elok makan ubat atau vitamin yang sah2 namanya ubat. Kita berubat apa saja boleh asalkan tak bertentangan dengan syariat. Kalau sungguh la cakra alam ni penipu sebab ada karen pada tangan, apa guna orang jepun bukak pusat rawatan tenaga dalaman reiki? Korea dengan jepun bukan jauh pun.

    BalasPadam