Isnin, 3 November 2008

Hujung minggu yang kurang tidur - Yan Besar Kedah

Sebelum aku tidur, teringin nak post kan artikel berkaitan minggu ni. Aku baru sampai rumah dalam pukul 9pm tadi dari melaka >putrajaya >Kedah >KL >putrajaya >Shah Alam> Melaka. Hujung minggu kali ni aku pergi ke Majlis perkahwinan Ms Rohkmah. dan Syamsul . Sebenar nye aku ada ambil gambar di Melaka, tapi aku mintak jasa baik ayah untuk skip dan join sepit baju pergi kedah. Memang tak sia2 perjalanan pergi Yan Besar, Kedah. Walaupun aku sedar diri ini yang kian serabut dengan, kerja bertambah serabut lagi bila pergi travel. Tapi aku teringin sangat nak buat perkara yang aku minat. Kali ni jadi combo terus, Fotografi dan travel. Ape lagi, layan la pergi jalan.

Aku rase macam tak sempat nak upload gambar2 dalam minggu ni. Itu sebab la aku nak buat artikel ringkas tentang perjalanan sepit baju ke Kedah. Siyes dah lama tak amik gambar same2 dengan dieorang, amik gambar malam2, lompat2, aksi bengong2 pon lame tak amik.

Terima kasih kat Zhee, Ejat kerana memberi aku peluang untuk berteduh selama 2 malam. Terima kasih gak kat Coordinator(lantik diri sendiri), Amir lebat yang telah membawa kereta vios nya ke Kedah dengan meminum lebih kurang 5 air tin tongkat ali dan redbull.

Secara ringkas nya cerita dari Yan besar

Petang selepas balik dari kerja, menuju ke putrajaya, rumah sewa mewah Pokjat dan Zhee


Sampai kat putrajaya malam, dan syaitan berdua tu ajak menembak malam. Dah lama aku tak menembak malam2


Lepas pukul 12 polis menghalau kitorang, bagi membendung budaya lepak sampai malam

Malam tu bantai borak sampai pukul 3 lebih. Amir masih tak datang, sebab tak balik dari office lagi. Kalau tak silap die di calon kan sebagai pekerja sementara paling rajin. Tu sebab overtime keje sampai pagi




Baru terlelap dalam sejam, Zhee kejut dalam kol 5am bertolak ke Kedah.


Tak boleh nak salah kan pemandu, kereta yang di naiki memang kereta lumba


Menuju ke Kedah . 4 lelaki bujang 1 misi. Pengembaraan fotografi




Singgah sebentar di pekan Penang, beli hadiah kahwin Ms Rokhmah tapi terlupa amik gambar hadiah



Sampai di area Yan Besar, singgah di Masjid untuk mandi dulu supaya kelihatan lebih hensem dan bergaya di khalayak ramai




Kami terjumpa papan tanda "ke rumah Dr Shukri". Nampak nya tempat yang dituju semakin hampir


Sesudah sampai, kami disambut mesra oleh ayah Ms Rohk, Dr Shukri. Segan jugak mula2 nak datang. Yela cume kenal Ms Rokhmah je mase majlis tu . Tapi rupa2 nya ramai jugak pensyarah2 IT /IS dan staff UTP datang sekali. Elok la, ade la jugak orang yang kenal





Menuju balik. Dalam perjalanan balik ade plak manusia yang mengidam nak minum air nira. Tak cukup air nira, beli plak jagung. Jika gambar di bawah anda amati, anda pasti tahu manusia mane la yang mengidam makan jagung dengan air nira. Memula takut nak minum air nira sebab ade orang kata air nira boleh bawak mabuk. "Tak ada mabuk pun". Kata makcik penjual tu , "jagung ni manis". Namun begitu, jagung makcik tu memberi pengalaman baru buat Amir, yang mana pertama kali dalam seumur hidup die makan jagung tak sedap



Lepas tu singgah sawah untuk sesi amik gambar sawah di kedah.



Antara aksi yang di tembak



Kamera filem zhee juga antara mangsa model di sawah




Akhir nya sampai ke putrajaya dalam pukul 10pm. Aku tidur lagi satu malam di rumah sewa mewah . Esok pagi , dalam pukul 9am aku pergi ke Unisel, Shah Alam melawat adik aku, Nuramin yang baru 2-3 bulan kat kampus tu. Macam2 kerja seni dia tunjuk. Antara yang aku kagum product "Pelangie" dan Lukisan tangan burung helang 12' x18' inci. Tengahari aku dan adik aku lepak di McD sambil berbincang mengenai Cahayanika. Buat masa ini cahayanika dalam proses mencari konsep dan logo baru. Segala perubahan2 cahayanika adalah berdasar kan buah pendapat ramai.


Terima kasih di ucap kan kepada yang telah memberi pandangan, buah pendapat, kritikan pedas tahap muntah hijau dan juga kutukan berapi 7 petala langit. Aku amat mengalu2 kan komen yang membina dari pelbagai jenis makhluk.

Terima kasih kat Abang hazrin yang tolong amik gambar kami

Begitu lah antara kisah ringkas dalam perjalanan crew sepit baju ke Majlis perkahwinan Syamsul Nizam dan Siti Rohkmah. Dah lama aku tak menembak sama2 dengan sepit baju. Aku akan update lagi gambar2 di sana. Buat masa ni update yang simple je dulu.

Anda juga boleh mengikuti perkembangan Majlis perkahwinan di
Sepitbaju fotopages
Sepitbaju wordpress

p/s: penat...........................................................

nuriman@cahayanika.com | 019-2678221 | www.cahayanika.com

17 ulasan:

  1. Yeah.. mak cik air nira penipu..
    jagung tawar gile babeng

    BalasPadam
  2. air nira nipah yang pekat.
    aku xleh tido 2 hari.
    dem..

    comel dowh gmba2 aku..
    wakakaka..!!

    BalasPadam
  3. Iman, btol ke ko ni Dr shukri Abdullah tu bapa miss?

    Ko biar btol. Kalau btol, tngkap gmbar ngn Dr Shukri Abdullah la.

    Adei..rugi2..Dr Shukri Abdullah tu.....nga3..aku minat dia.

    BalasPadam
  4. Arep aku pun tak kenal sape Dr shukri tu. hahaha, almaklum la aku ni tak cukup motivasi. tapi berbesar hati jgak la dapat datang rumah Dr Shukri walaupun aku tak kenal die mula2 kih3. g la baca sal motivasi kat blog die .menarik gak baca, takyah beli buku lagi hahaha

    BalasPadam
  5. hi,
    aku pon first time gi Yan gara2 Ms Rokh nyer wedding. Anyway, good coverage....huhuhuu

    BalasPadam
  6. alfarooq,
    hahaha tak sangka di internet bertemu jua, kecik sungguh dunia ini hehehe.
    thanks for drop by. Boleh la citer2 sal camera film ye pasni hehehe

    BalasPadam
  7. comelnye ms. rokhmah. da lame x tgk muke die sejak die ngajar SP kelas aku dulu.. selamat pengantin baru. tlg sampaikan. bukan wish kat ko ye iman. haha :P

    BalasPadam
  8. pasni kalo aku jumpe lagi makcik jual air nira tu, aku nak bagi ongbak sepam.

    BalasPadam
  9. cik yah, ni yang jeles ni. aku yang dah lama comel tak ada orang nak puji pun hahahaha

    BalasPadam
  10. ko comel la iman..
    kiut gile nk mampos.
    wakakaka..

    BalasPadam
  11. Iman kiut!!Iman kiut!!Iman kiut!!Iman kiut!!Iman kiut!!Iman kiut!!

    BalasPadam
  12. Time kasihh for the photos. Emelkanla gambar2 full size semua yang ada kalu rajin yerrr.. Haha lawakla korang air nira mana mabukk. Dr Shukri peberet dia ayaq niraaa laa sbb tuh pindah Yan! Neoracle saya cuma tumpang rumah dr. shukri ja.

    Anyway Iman, lovely photos and colors especially!

    BalasPadam
  13. Terima kasih kepada sape2 yang menyedari kekiutan aku hahaha.
    Ms rohk, mitos air nira mabuk tu di bawak oleh amir dan zhee. lepas beli, tak sedap plak. Disebab kan dah beli dengan harga RM2, telan jgak.
    Kalau nak gambar Full size rase macam tak dapat send tru email sbb internet tahap kelajuan siput sedut. Internet Ejat dgn zhee lagi la slow ibarat menunggu ayam jantan bertelur. Kalau gambar tak corrupt, next sem la hantar. Doa kan la supaya tak corrupt hahaha

    BalasPadam
  14. cilake lu iman kutuk meksis broadband aku.

    BalasPadam
  15. jz noticed this blog

    attracted bila nmpak pic2 kat sawah
    rasa familiar sgt
    *macam belakang umah*

    skali tengok tajuk>>Yan
    owh, my hometown
    =p

    BalasPadam
  16. cool team, nice jobs! :) all the best guys!

    BalasPadam
  17. zircon gurl- Kawasan sawah memang cool. tu pun kitorang jumpe sawah yang tak berapa sawah sangat
    Bayram - hey bayram, next time join us taking photo. You will be the model LOL

    BalasPadam